2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Bodrogköz, Magyarország bölcsője

Bodrogköz az ország leghátrányosabb helyzetű kistérségei közé tartozik, ugyanakkor természeti szépségeit tekintve kevés hely veheti fel vele a versenyt az országban. Azonban olyan értékek is találhatók itt, amelyekről eddig csak kevesen hallottak. Ezt orvosolandó mintegy két évvel ezelőtt három szomszédos település, Karos, Karcsa és Pácin a Herman Ottó Múzeum szakembereivel karöltve egy olyan nagy szabású turisztikai fejlesztésbe vágtak bele, amilyenre még nem volt példa hazánknak ebben a szegletében, de az ország egészét tekintve is unikálisnak nevezhető.

 


A beruházás révén egy évszázadokat felölelő, a látogatóknak a honfoglalás korától a kései reneszánszig tartó időutazást lehetővé tevő új látnivaló-együttes jön létre, és mindez olyan épített és kulturális örökségeken nyugszik, amely méltán tarthat számot a hazai és a nemzetközi utazóközönség figyelmére. A nemzetközi régészeti lelőhelyként elismert Karos az itt talált vezérsírok és más leletek tanúsága szerint a honfoglaló magyarság első központi szálláshelyéül szolgált, vagyis a Kárpát-medencébe érkező őseink a bodrogközi települést övező dombokról irányították az új haza jelentős részének a meghódítását. Az egyik legrégebbi lakott településünkként számon tartott Karcsán már egy teljesen épen fennmaradt román stílusú Árpád-kori templomot csodálhat meg az, aki a Bodrogközbe látogat, amely közel egy évezrede áll ott a kora kereszténység időszakának méltó emlékeként. A szomszédos Pácinban található kastélyba lépve pedig a reneszánsz, a középkori humanizmus barátságosabb légkörébe nyerhetünk bepillantást, ahol a kor gazdag főnemesei – köztük a Mágóchy család – pihentek és hódoltak a vadászat szenvedélyének.
Az Európai Unió támogatásával, a magyar állam társfinanszírozásával közel 400 millió forint értékben megvalósuló beruházás révén Karoson új kiállítótér épül, amelyben az eredeti leletek, panoptikális rekonstrukciók, valamint digitális interaktív eszközök segítségével, tehát hitelesen, ugyanakkor a XXI. századi igényeknek is megfelelően mesélik el és mutatják be a honfoglaló magyarság történetét, életmódját és szokásait. A 2012 júniusában átadásra kerülő kiállítótér mellett oktató és foglalkoztató helyiségek, ajándékbolt, és új közösségi terek is helyet kapnak az építészetileg egyszerre hagyományőrző és innovatív létesítményben.
A karcsai Árpád-kori templomban a faragványokat és bútorzatokat restaurálják, míg a pácini kastélyban felújításra kerülnek a múzeum belső terei, a szobákban reneszánsz enteriőröket alakítanak ki, valamint digitális eszközök segítségével egy a reneszánsz korát bemutató interaktív kiállítótér is helyet kap az épületben. Emellett megújul a kastélyt övező kert és őspark, valamint új fogadóhelyiségekkel és egy térségi turisztikai információs központtal bővül a múzeum, ahol a kastélyról és a környék látnivalóiról, szállás- és vendéglátóhelyeiről kaphatnak majd felvilágosítást az érdeklődők.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

A putnoki Polgármester válasza
TájékoztatásPutnok Város Önkormányzatának Képviselő-testülete a 2019. szeptember hó 30. napján tartott Képviselő-testületi ülésén állást foglalt egy …

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…