2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Vike-Freiberga: Több ponton aggályos a magyar médiatörvény

Vike-Freiberga: Több ponton aggályos a magyar médiatörvény

A magyar médiaszabályozásban sokkal több a korlátozás, mint eddig bárhol máshol tapasztaltuk – mondta Vaira Vike-Freiberga az európai médiaszabadság biztosítására létrejött magas rangú szakértői csoport elnöke, a csoport szerdai ülését követően.

Az európai médiaszabadság fenntartását célzó magas rangú csoport felállítására tavaly októberben tett javaslatot Neelie Kroes, az Európai Bizottság médiáért is felelős alelnöke, az után, hogy a magyar médiaszabályozás komoly vitákat eredményezett az Európai Unióban.

A csoport tegnapi napirendjén Olaszország és Franciaország mellett Magyarország volt a fő téma. Az ülés szünetében Vaira Vike-Freiberga ismertette a magyar médiaszabályozással kapcsolatos benyomásait. Elmondta: az ülésen áttekintették azt a szakértői anyagot, amelyet a Közép-európai Egyetem média- és kommunikációs tanulmányokkal foglalkozó központja készített különböző európai országok kutatóinak bevonásával.

Vike-Freiberga rámutatott: a magyar médiaszabályozásban több a korlátozás, mint bármely más európai uniós ország szabályozásában. Az elnök aggályosnak tartja azt a magyar gyakorlatot, miszerint ugyanaz a szervezet játszik közre a közmédia vezetőinek kinevezésében mint, amely büntetést is kiszabhat a médiapiac szereplőire. Továbbá a csoport kifogásolja a Méditanács összetételét és a Nemzeti Hírközlési és Médiahatóság elnökének biztosított széles jogkört is. Az elnök a magyar médiarendszer nagyobb pluralizmusának megteremtésére tett javaslatot, mert a rendszer a jelenlegi formájában szerinte szűkíti a szólásszabadságot Magyarországon.

A csoport nem csak a magyar szabályozást vizsgálta. Magyarország szempontjából fontos az a tény, miszerint a csoport azt a francia eljárást is aggályosnak tartja, amely szerint a köztársasági elnök nevezi ki az állami televízió vezetőjét. A viták során ugyanis erre a gyakorlatra hivatkozva érveltek a magyar hatóságok a médiatörvény védelmében. Vaira Vike-Freiberga elmondta: mind Magyarországon, mind Franciaországban esetében is tapasztalják a médiát felügyelő politikai testület túlzott befolyását.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek