2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Zöld Könyv a gazdasági válság tanulságairól

Nyilvános vitát indít az Európai Bizottság a foglalkoztatáspolitika területén kidolgozandó új javaslatcsomagról, a gazdasági válság tapasztalatai alapján. Az online konzultáció 2012. március 30-ig tart.


A Zöld Könyveket az Európai Bizottság azért adja ki, hogy felhívja a figyelmet egy adott terület problémáira és társadalmi párbeszédet folytasson a közösségi jog alakításáról, és a konzultáció eredményeit felhasználva hozzon döntéseket.

A gazdasági válság foglalkoztatáspolitikai tapasztalatai alapján a Bizottság tervei között szerepel egy új javaslatcsomag kidolgozása, és az úgynevezett rugalmas biztonság ösztönzése, vagyis hogy a munkáltatók és a munkavállalók közötti megállapodásokban nagyobb szerepet kapjon a rugalmasság, amit jobb szociális biztonsági támogatás ellensúlyoz.

A gazdasági válság tapasztalatai azt mutatják, hogy a foglalkoztatók szerkezetátalakítással reagálnak a kihívásokra, amely egyfelől munkahelyek megszűnését, másfelől új munkaadói-munkavállalói megállapodások megkötését jelenti, amelyek között a csökkentett munkaidős foglalkoztatás és a bércsökkentés is szerepel.

Az Európai Bizottság a nyilvános konzultáció segítségével szeretné megtudni, miként vélekednek az Európa polgárai, illetve a munka világának szereplői ezekről a megoldásokról.

A vitaindító dokumentum felveti többek között az új típusú megállapodások tanulságainak levonását, a vállalkozások versenyképességének elősegítését, a regionális és a helyi támogatások ösztönzését, és hogy mit tehetnek a cégek, a munkavállalók és a kormányok a munkahelyek megőrzése és a szerkezetátalakítás hatásainak mérséklése érdekében.

Az online konzultáció 2012. március 30-ig tart. Az EU a beérkező észrevételek segítségével jobb válaszlépéseket tud majd kidolgozni esetleges jövőbeni válságok és a globalizáció jelenleg is tapasztalható hatásainak kezelésére.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek