2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • A KKV szektor hozza létre a legtöbb álláshelyet az EU-ban

A KKV szektor hozza létre a legtöbb álláshelyet az EU-ban

A kis- és közepes vállalkozások hozták létre az új álláshelyek 85 százalékát az Unióban 2002 és 2010 között – tette közzé az erről szóló kutatást az Európai Bizottság hétfőn.

Az Európai Bizottság által nyilvánosságra hozott tanulmány a kis- és közepes vállalkozások (KKV-k) munkahelyteremtésben játszott kiemelkedő szerepét mutatja be. Konklúziója szerint, a KKV szektor több és jobb álláshelyeket hozott létre a kérdéses időszakban, amit jól mutat, hogy évente átlagosan 1 százalékkal nőtt a foglalkoztatás ezen vállalkozások körében, amely fél százalékponttal magasabb növekedést jelent, mint a nagyvállalatok mutatója.

Az összképnek csak a kereskedelmi szektor mond ellent, ahol a kis- és középvállalkozások mindössze 0,7 százalékkal, a nagyvállalkozások viszont 2,2 százalékkal bővítették évente az álláshelyek számát.

A jelentés felhívja a figyelmet a KKV szektoron belül a mikro vállalkozások kiemelkedő szerepére (a kevesebb mint 10 főt foglalkoztató cégek sorolhatók ide) a munkahelyteremtésben, valamint arra tényre is, hogy az új vállalkozások (öt évnél nem régebben alapítottak) hozták létre az új álláshelyek túlnyomó többségét, ezen belül is a pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó cégek kiemelkedő szerepet játszottak a növekedésben.

A kutatásból kiderül az is, hogy a munkavállalók véleménye szerint a KKV-k jobb munkahelyeket kínálnak, mint a nagyvállalatok.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek