2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Borsodi diákok látogatása a Sándor-palotában

Nagy megtiszteltetésben részesültek a Rákóczi vetélkedő első helyen végzett csapatai, ugyanis Dr. Mengyi Roland, a Borsod- Abaúj – Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke 2012. január 9.-én Schmitt Pálhoz, a Magyar Köztársaság Elnökéhez látogatott a gyerekekkel.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat 2011-et Rákóczi emlékévvé nyilvánította, ezért szeptembertől egy nagyszabású történelmi vetélkedőt hirdetett meg, amelyre 60 általános iskolás és 38 középiskolás csapat jelentkezett. A döntőt 2011. december 14-én rendezték a II. Rákóczi Ferenc Megyei Könyvtárban.

A díjak mellett egy nem mindennapi ajándékkal lepte meg az első helyen végzett csapatokat a megyei közgyűlés elnöke. A diákok lehetőséget kaptak arra, hogy meglátogassák Magyarország Köztársasági Elnökét.
Schmitt Pál a Sándor-palotában fogadta a mezőnagymihályi Arany János Általános Iskola, illetve a sátoraljaújhelyi Kossuth Lajos Gimnázium csapatának diákjait, felkészítő tanárait, valamint az iskolák igazgatóit.
A gyerekek megismerkedtek a Sándor-palota történetével:
Ahogy mondják a helynek szelleme van. A Sándor-palotának is van. Nem is akár milyen, hiszen több mint kétszáz esztendőbe sok élet sok bölcsessége, számos közösségi együttlét, vitából és beszélgetésből felszálló gondolat fér el. E varázslatos, birodalom termeit látogatták végig a mezőnagymihályi és sátoraljaújhelyi diákok, akikre szemmel láthatólag nagy hatást gyakorolt a nem mindennapi látvány.

A Gobelin–terem szemet kápráztató kéksége, a Mária Terézia-szalon, ahol a csodálatos festmények, a korhű bútorok látván valóban az 1800-as évek végén érezhette magát az ember. A Tükör-terembe érve meghatottan várták a vendégek a nagy találkozást. Rövid idő elteltével megnyílt az ajtó és Schmitt Pál mosolyogva belépett a terembe. Kezet nyújtott és minden gyereknek kézfogással gratulált a versenyen elért eredményéhez. Majd a felkészítő pedagógusokhoz, iskolaigazgatókhoz lépett, akiknek megköszönte áldozatos munkájukat.
Déli tizenkét órakor a palota erkélyéről a vendégek végignézték a Palota Őrség őrségváltását, amely nagy érdeklődést váltott ki a gyerekekből.

Schmitt Pál dolgozószobájába kísérte a vendégeket, ahol mindennapi munkáját végzi, ahol az államügyeket intézi és megmutatta, hol fogadja a külföldi delegációkat, vendégeket, minisztereket. A gyerekek nem érkeztek üres kézzel. Ajándékot adtak az Elnöknek, aki viszonozta ezt a szép gesztust. A Köztársasági Elnöke kihangsúlyozta, hogy az ajtaja mindig nyitva áll azok előtt, akik tenni szeretnének a jobbért, a jövőért, majd elbúcsúzott a vendégektől, mert feladatai elszólították.

Dr. Mengyi Roland elnök zárszavában megköszönte a diákoknak és a tanároknak, hogy teljesítményükkel, történelmet szerető és hagyományainkat tisztelő hozzáállásukkal felkészültek a versenyre. Reményét fejezte ki, hogy egy életre szóló élménnyel gazdagodtak a Rákóczi vetélkedő győztes csapatai. Egy olyan élménnyel, amelyet sohasem felednek, amelyre évek múlva is boldogan emlékeznek vissza, arra a napra, amikor találkoztak Schmitt Pállal, Magyarország Köztársasági Elnökével.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek