2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Sajó-Rima EGTC

A Sajó-Rima EGTC nevet viseli a jövőben az a társulás, amely az észak-borsodi térség gazdasági, infrastrukturális és kulturális fejlesztését hivatott elősegíteni.

Az európai területi együttműködésben a kezdetekkor Ózd, Putnok, Rimaszombat és Tornalja vesz részt, de az EGTC-hez a négy várost körülölelő kistelepülések is csatlakozhatnak, ha azonosulni tudnak az alapszabályban megfogalmazott elképzelésekkel.

Az Európai Unió 2006-ban teremtett lehetőséget arra, hogy az uniós források felhasználásának hatékonysága, a már meglévő vagy jövőbeni együttműködések sikeressége érdekében a tagok egy jogi személyiséggel rendelkező csoportosulást hozzanak létre. A Sajó-Rima EGTC létrejöttének ötlete 2011-ben merült fel először. A társulás alapító tagjai most megerősítették együttműködési szándékukat. A gazdaságfejlesztési elképzelések Ózd szempontjából jól illeszkednek a városban tavaly bemutatott Rombauer-tervhez is.

– Számunkra nagyon fontos, hogy a határon túli településekkel is jó kapcsolatot alakítsunk ki, nem csak a kultúra vagy a sport területén, hanem gazdasági-kereskedelmi területen is, hiszen a városnak komoly fejlesztési tervei vannak, munkahely fejlesztési tervei és fontos a határon átnyúló kapcsolat ezen a területen is- jelentette ki Fazekas Zoltán, városunk alpolgármestere.

Tamás Barnabás, Putnok város polgármestere a hulladékgazdálkodás és a szennyvízkezelés témakörét említette meg elsőként a megvalósítandó fejlesztések között, de a legfontosabbnak ő is a közúthálózat javítását tartja:

– Remélem, hogy az úthálózat bővítésénél elérünk mi is arra a szintre, hogy a négysávos út elér a bánrévei határátkelőhelyig, hiszen a szlovák területen ennek a tervei már elkészültek és ők csak attól teszik függővé, hogy mi mikor érünk ide ezzel az útszakasszal.

A szlovák települések felkészültek az együttműködésre – hangsúlyozta az Ózdon megtartott egyeztetésen Rimaszombat és Tornalja polgármestere. A Sajó-Rima Eurorégió szlovákiai alelnöke szerint a most megalakuló EGTC-vel magasabb szintre tud emelkedni eddigi kapcsolatrendszerük.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek