2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Nem lesz egyenlőre „ebadó” Miskolcon

Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata egyenlőre nem vezeti be az ebrendészeti hozzájárulást.

Az ebrendészeti hozzájárulás teljes összegét az ebek ivartalanításának támogatására, az állatmenhelyek és az ebrendészeti telepek fenntartására, állatvédelmi szervezetek támogatására, valamint az ebösszeírás vagy egyéb, az ebtartással kapcsolatos állatjóléti és közegészségügyi intézkedések finanszírozására kell fordítani. Az „ebadó” segítségével tehát a felsoroltakra több pénzt lehetne fordítani. Miskolc város vezetése azonban azt sem szeretné, ha az ebrendészeti hozzájárulás miatt kutyák kerülnének az utcára, ezért Miskolc város jegyzője és a hivatal hatósági főosztálya azon dolgozik, hogy mindenki számára elfogadható megoldás szülessen.

Tudnivalók az „ebadóról”.:

2012. január 1. napjától módosult az állatok védelméről és kíméletéről szóló 1998.évi XXVIII. törvény.

A módosítás két legfontosabb eleme:

1.

Mivel az alkotmánybíróság 2010.szeptember 30-i hatállyal megsemmisítette a veszélyes és veszélyesnek minősített eb tartásáról és a tartás engedélyezésének szabályairól szóló 35/1997 (II.26.) Korm. rendeletet, hiányzott az ebek veszélyessé minősítéséhez szükséges jogszabályi háttér, melyről a jelenlegi módosítás (2011.évi CLVIII tv.) már rendelkezik, meghatározva az állatvédelmi hatóság részére az egyedi minősítéshez szükséges feltételeket, ami a korábbi szabályozással ellentétben elsődlegesen nem az eb fajtáján alapul.( Pl. viselkedés alapján feltételezhető, hogy az embernek fizikai sérülést okozhat stb.)

A veszélyes ebeket elektromos azonosítóval kell ellátni és az országos adatbázisban nyilvántartani.

2.

A településen tartott ebekről éveken át az önkormányzatok vezettek nyilvántartást, 2008. szeptember 1. napjától azonban az ebek nyilvántartásával kapcsolatos kötelezettség az oltást végző magánállatorvosokra hárult. Ez a nyilvántartás szolgált más állatvédelmi hatóságok (pl. települési jegyző) állatvédelmi feladatainak ellátására is.

Az állatvédelmi törvény módosítása szerint 2012. január 1. napjától ismételten az önkormányzatoknak kell az ebnyilvántartást vezetni, (melynek előkészítése érdekében a hivatal felvette a kapcsolatot a Magyar Állatorvosi Kamarával) és 3 évente legalább egy alkalommal ebösszeírást is kell tartania. Mivel az ebrendészet állami feladat, annak átruházása mellé forrást is kell biztosítani, ezért – a felelős állattartásra való nevelés, az állatok megbecsülésének javítása mellett – ezt célt is szolgálja az ebrendészeti hozzájárulás bevezetése.

Az előírható hozzájárulás mértéke nem haladhatja meg a veszélyes ebek esetén a 20.000 Ft-ot, egyéb eb esetén pedig a 6.000 Ft-ot. Ez alól kivételt élveznek a mentő-, jelző-, vakvezető, rokkantsegítő, vagy terápiás; a Magyar Honvédségben, rendvédelmi szervben, nemzetbiztonsági szolgálatban, vagy közfeladatot ellátó őrszolgálatban alkalmazott; az ivartalanított; az ismert tartóval nem rendelkező és állatmenhelyen, ebrendészeti telepen, vagy állatvédelmi szervezet telephelyén tartott; valamint állatmenhelyről, ebrendészeti telepről, vagy állatvédelmi szervezettől örökbefogadott kutyák.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…