2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Újabb 36 országot támogat az EU

Millenniumi fejlesztési célok: az EU 36 ország támogatását növelve küzd az éhezés, valamint a gyermek- és a gyermekágyi halandóság ellen, illetve javítja a vízellátást
Az Európai Bizottság ma bejelentette: további forrásokat bocsát rendelkezésre 36 afrikai, karibi és csendes-óceáni állam kisiklott millenniumi fejlesztési céljainak pályára állításához. A pótlólagos finanszírozás célja elsősorban az éhezés és a gyermekhalandóság csökkentése, illetve az anyák jobb egészségügyi ellátásának, az ivóvízellátásnak és a higiéniai infrastruktúrának a biztosítása. Mai határozatával az EU teljesíti a 2010 szeptemberében az ENSZ vonatkozó New York-i csúcstalálkozóján tett, millenniumi fejlesztési célokkal kapcsolatos kezdeményezésre vonatkozó ígéretét 1 milliárd euró mozgósításáról.

Andris Piebalgs európai fejlesztési biztos kijelentette: „Az uniós többlettámogatással jelentős mértékben hozzájárulunk a szegénység elleni küzdelemhez. Az uniós fejlesztési politika jövőjére vonatkozó közelmúltbeli javaslatunkkal, a „változtatási programmal” összhangban olyan területen fektetjük be pénzünket, ahol arra a legnagyobb szükség van és ahol valós eredményeket tudunk elérni. Örömmel látom, hogy a millenniumi fejlesztési célokkal kapcsolatos kezdeményezés New York-i bejelentése után egy évvel már készen állunk a konkrét projektek finanszírozására. Mindent segítséget meg kívánunk adni a fejlődő országoknak ahhoz, hogy 2015-ig teljesíthessék millenniumi fejlesztési céljaikat – e dátumhoz szorosan ragaszkodunk. A munka nehéz lesz, de erőfeszítéseink nem lanyhulhatnak.”

A millenniumi fejlesztési célokkal kapcsolatos kezdeményezés körében finanszírozandó fellépések közé tartozik például:

a legszegényebb haiti háztartások élelmiszerhez jutásának javítása,

ruandai bölcsődék és általános iskolák tejjel való ellátása,

a ghánai egészségügyi dolgozók számának növelése a gyermekágyi halandóság csökkentése érdekében,

az ivóvízellátás javítása Szamoán, főként esővízgyűjtéssel és a higiéniai infrastruktúra javításával.

A millenniumi fejlesztési célokkal kapcsolatos kezdeményezés azokra az afrikai, karibi és csendes-óceáni államokra összpontosít, amelyek magas színvonalú projekteket dolgoztak ki olyan területeken, ahol minden másnál fontosabb az eredmények elérése: éhezés, víz- és csatornarendszer, az anyák egészségügyi ellátása és a gyermekhalandóság.

A ma kiosztott források összege 700 millió euró. A javasolt projektek kiválasztására az érintett országok bevonásával, az eredményorientáltságot szem előtt tartva került sor: egyértelmű és mérhető mutatók biztosítják, hogy a többletforrások elérjék céljukat.

Előzmények

A millenniumi fejlesztési célokkal kapcsolatos kezdeményezés

A millenniumi fejlesztési célokkal kapcsolatos kezdeményezés az EU egyik fő fejlesztési támogatási eszközéből, a 10. Európai Fejlesztési Alapból (EFA) mozgósít forrásokat. Összességében 1 milliárd eurós többletfinanszírozást irányoz elő. Ami a ma kiosztott 700 millió eurós többletforrást illeti, az Európai Bizottság és az EU küldöttségei, az uniós tagállamok képviseleteivel és a partnerországok nemzeti hatóságaival együttműködve hamarosan hozzálátnak a millenniumi fejlesztési célokkal kapcsolatos kezdeményezés keretében támogatandó cselekvések projektjeinek és konkrét finanszírozási javaslatainak részletes kidolgozásához, azzal a céllal, hogy 2012 végéig meg lehessen kezdeni a legtöbb projekt végrehajtását. (Az országok és az érintett millenniumi fejlesztési célok teljes listája az MEMO/11/930-ban található.)

A mai határozattal párhuzamosan a millenniumi fejlesztési célokkal kapcsolatos kezdeményezés keretében – a 10. EFA félidős felülvizsgálatakor – mintegy 300 millió eurót osztanak fel 18 jól teljesítő ország között, jutalomként.

A millenniumi fejlesztési célok eredményei

Az ENSZ millenniumi célokról szóló 2011. évi jelentése megerősítette, hogy a célok egy része kapcsán jelentős előrelépést sikerült elérni a világban. 2015-ig a globális szegénység 15% alá esik, jóval a 23%-os cél alá. A források növekedése és a fokozott ellenőrzés eredményeként világszerte 20%-kal csökkent a maláriás halálesetek száma; folyamatosan csökken a HIV-fertőzések száma, és az utóbbi években fokozottan nőtt az anti-retrovirális HIV/AIDS-gyógyszerek elérhetősége is. Világszerte jelentős előrelépés történt az általános iskolai képzés egyetemlegessége felé.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek