2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Vitoria-Gasteiz lesz Európa Zöld Fővárosa

Az „Európa Zöld Fővárosa” cím 2012-ben Hamburgról Vitoria-Gasteiz-re száll át – az ezzel járó díjat a mai napon nyújtotta át a Bizottság
Javier Maroto Aranzabalnak, Vitoria-Gasteiz polgármesterének. Az Európai Parlamentben a Régiók Bizottságának plenáris ülése keretében megrendezett ünnepélyes díjátadáson rajta kívül Janez Potočnik, az EU környezetvédelmi biztosa; Mercedes Bresso, a Régiók Bizottságának elnöke; és Holger Lange, a hamburgi városfejlesztési és környezetvédelmi tartományi minisztérium környezetvédelmi államtitkára is megjelent
.

Janez Potočnik az esemény kapcsán így nyilatkozott: „Hamburg példás zöld fővárosnak bizonyult: külön elismerést érdemel az általa indított ötletlánc, amellyel Európa 18 városába eljutott a fenntartható városfejlesztés eszméje. A legjobbakat kívánom Európa 2012. évi Zöld Fővárosa, Vitoria-Gasteiz számára is az előtte álló feladatokhoz. Őszinte érdeklődéssel várom, az év során milyen kezdeményezések születnek majd itt Európa más városainak okulására és ösztönzésére, amelyek révén többek között javulhat a vízgazdálkodás és a várostervezés, környezetbarát infrastruktúrák épülhetnek ki, illetve megjelenhet mindaz a sok egyéb tényező, amely zölddé és élhetővé teszi városainkat.”

Bresso elnök hozzátette: „Európa polgárai a mindennapi életben érezhető, kézzelfogható előnyöket szeretnének látni. Ebben a tekintetben szolgálnak jó példával Európa Zöld Fővárosai környezetbarát tömegközlekedésükkel, energiahatékony középületeikkel és a számtalan – gyakran uniós kohéziós költségvetésből társfinanszírozott – kiemelkedő helyi projekttel, amelyek messze túlmutatnak az uniós irányelvek célkitűzésein. Stockholm 2010-es, Hamburg 2011-es és – reményeink szerint – Vitoria-Gasteiz 2012-es eredményeire építve a Régiók Bizottsága kész együttműködni az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy Európa Zöld Fővárosainak tapasztalatait szélesebb körben megosztani tudó közösség jöjjön létre.”

Az „Európa Zöld Fővárosa” díj a környezetbarát városi életmód kialakításában élen járó azon városoknak járó elismerés és kitüntetés, amelyek példájából más városok is erőt meríthetnek. Európának ilyen jellegű ösztönzésre van szüksége, hogy a városi közösségek úrrá lehessenek a krónikussá váló környezeti problémákon. Vitoria-Gasteiz, az észak-spanyolországi Baszkföld fővárosa a harmadik azon európai városok sorában (Stockholm és Hamburg után), amelyek a kezdeményezés 2010-es beindítását követően a kitüntető „Európa Zöld Fővárosa” elismerésben részesülhettek.

Vitoria-Gasteiz, egy közepes méretű város

Vitoria-Gasteiz középkori város, 1181-ben alapították. Alava történelmi területének fővárosa: a teljes népesség 76%-ának ad otthont, valamint e terület ipara és szolgáltatásai is itt összpontosulnak. Vitoria-Gasteiz közepes méretű város. A települést a 235 445 lakosú városi terület, valamint az azt környező 64 apró, vidéki falu alkotja.

Vitoria-Gasteiz több tekintetben is Európa „legzöldebb” városainak egyike. Élő bizonyítéka annak, hogy hogyan lehet több mint 30 éve a fenntarthatóság jegyében működni. A várostervezés, a zöld életterek kialakítása, a hulladék-újrahasznosítás, a mobilitás, valamint a vízgazdálkodás terén a város bevált gyakorlati megoldásai példaértékűek Európa számára. Több mint 10 millió négyzetméternyi parkkal és zöldterülettel rendelkezik, kiemelt „zöldövezet” projektje méltán érdemelte ki a nemzetközi elismerést. A környezet iránti elkötelezettsége még figyelemreméltóbb annak fényében, hogy népessége az elmúlt évtizedekben ugrásszerűen megnőtt. Következetes stratégiai várostervezéssel, a polgárok erőteljes bevonásával és kiegyensúlyozott környezetgazdálkodással a város harmóniát tudott teremteni a természeti környezettel, mely egyúttal kulturális arculatát is alakította, és a városi fenntarthatóság mintapéldájává tette. Épp olyan léptékű város, mint amelyben az európai polgárok 84%-a is él. Ezért különösen alkalmas a példaállításra.

Tények és adatok a Zöld Fővárosról

a város bármely lakosának csak 300 métert kell megtennie ahhoz, hogy nyílt közterületen vagy zöldterületen találja magát

613 hektárnyi zöldövezet

az egy főre jutó erdőterület nagysága 479 m2 (a teljes település egyharmadát borítja erdő)

210 telek, amelyen ökológiai termelést folytatnak

a város utcáit 130 000 fa övezi

két villamosvonal és 90 km kerékpárút

az összes helyváltoztatás fele gyalogosközlekedés

az első környezetvédelmi cselekvési tervet már 2002-ben elfogadták.

Az „Európa Zöld Fővárosa” díj

Európa társadalmai mára rendkívüli mértékben elvárosiasodtak, öt polgárból négy városban él. Társadalmaink számos környezeti kihívása a városi léttel összefüggésben jelentkezik, de ugyanez a városi lét szolgál a problémák megoldásához szükséges elkötelezettség és innováció forrásául. Az „Európa Zöld Fővárosa” díj a városlakók azon erőfeszítéseit ismeri el és jutalmazza, amelyeknek köszönhetően javulhat az egyre növekvő városi populációk környezetének, gazdaságának és életének minősége. A díjat minden évben olyan városnak (nem szükségszerűen fővárosnak) ítélik oda, amely környezetbarát városi élettérként kitűnik a többi közül, és mások számára követendő példát állíthat. Az ösztönző hatás mellett azáltal, hogy a díjjal jutalmazott város egy időre az érdeklődés középpontjába kerül, nő a hírneve, és vonzó úti céllá válik nemcsak a turisták számára, hanem olyanoknak is, akik itt keresnek majd megélhetést és lakhelyet.

2012-ben tehát Vitoria-Gasteiz lesz Európa Zöld Fővárosa, 2013-ban Nantes követi majd a sorban. Még nem dőlt el, 2014-ben melyik város veszi át a stafétabotot. A címért jelenleg 18-an versengenek. A pályázatok értékelését követően 2012 júniusában hirdeti majd ki a 2014. évi nyertest az a nemzetközi zsűri, amely különböző környezetvédelmi területek szakértőiből, valamint a Régiók Bizottságának egy képviselőjéből áll.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek