2024. 07. 1. hétfő

Tihamér, Annamária
1 EUR 395 HUF
1 GBP 467 HUF
„Csak a munkahelyteremtésben van a jövőnk”

„Csak a munkahelyteremtésben van a jövőnk”

„Csak a munkahelyteremtésben van a jövőnk” Név: Kovács Ferenc
Kor: 49 év
Eredeti foglakozás: építész
Család: felesége gyógyszerész, fia építőmérnöknek tanul,
Hobby: a munkája, az alkotás öröme, kertészkedés,
Kedvenc könyv: a magyar történelmi múltról szólók,
Kedvenc zene: magyar nóta,


– Üzletfilozófiánk az, hogy kivitelezői feladatainkat saját munkavállalói létszámmal, saját cégeink kivitelezésében oldjuk meg. Ez csökkenti a minőségi kockázatot, nagyobb biztonságot ad a beruházásoknál, a határidő betartásában. Aztán úgy is gondolom, hogy ma ezt az országot csak a munkahelyteremtés hozhatja ki a kátyúból, ebben van a biztos jövő kulcsa. – mondja beszélgetésünk elején Kovács Ferenc, a K.V. Kft. tulajdonos ügyvezetője, akivel a cégcsoportról és a hazai kis-és középvállalkozások helyzetéről beszélgettünk.
   A Berentén 1992-ben alakult K.V. cégcsoport első tagja eleinte csak kivitelezéssel foglalkozott. Az eltelt időszak alatt folyamatosan fejlődött, s ma már 240 főállású dolgozót foglalkoztató vállalkozás ingatlan-, telekvásárlások, gépbeszerzések révén önálló termelési ágazatokat hozott létre, így a fő tevékenység mellett kiépült a betontechnológiával foglalkozó üzletág, fémszerkezetek gyártását, valamint a műanyag nyílászáró szerkezetek gyártását is saját üzemükben oldják meg. Ma nem csak a térség mértékadó építőipari cége a K.V., hanem mivel sok  lakóparkokat, társasházat épít saját befektetés, beruházás keretében, meghatározóvá teszi a megye ingatlanpiacán is.

 

– Nagyon szimpatikus a cég üzletfilozófiája, de ez a sok – igaz mind szorosan az építőiparhoz kapcsolódó – ágazat, nem teszi nehézkesebbé a cég működését?
– Ha őszinte akarok lenni, nem készültem soha befektetőnek ízig-vérig építőnek, kivitelezőnek vallom magam. Ezt a fejlesztést a kényszerűség hozta magával, mert akkora ma az országban a morális válság, hogy hiába a több évtizedes szakmai múlt, ha nem ezt a módját választjuk a kivitelezésnek már tönkre mehettünk volna. Így lettünk gazdaságilag függetlenek, s úgy tűnik, akkor van biztonságban a megkeresett pénzünk, ha magunknak adunk munkát.

– Ezt az építőiparban már lassan tarthatatlanná váló körbetartozás miatt mondja?
– Nem is igazán, hanem inkább a fizetési morál miatt. Úgy érezzük, hogy ezt az anomáliát jogalkotók nem nagyon kívánják felszámolni, nem érdekük, hiszen a ki nem fizetett alvállalkozói pénzek – amelyek miatt számtalan kis cég csődbe jutott már – mind az államigazgatásban dolgozók és a döntéshozásban résztvevő politikusok zsebébe vándorolnak.

– Mi lehetne a megoldás?
– Szerintem két dolgot kellene tenni. Mielőtt a fővállalkozó kivitelező elkezdi a munkát, minden alvállalkozóját regisztráltatnia kellene a megfelelő hatóság előtt. Ez a hatóság mindaddig ne adja ki a használatbavételi engedélyt az épületre, amíg a regisztrált alvállalkozók nem igazolják, hogy őket a fővállalkozó kifizette. Ez nemcsak biztonságot jelentene nekik, hanem azt is, hogy Ők sem alkalmazhatnának fekete munkásokat. Ez lehetne az első lépés, amit a kormány tesz a hazai kis és középvállalkozások védelmében, amelyek azért ma a legtöbb munkahelyet teremtik ebben az országban, s nem állnak odébb ha letelik az adókedvezmények időszaka, s úgy mint ahogy mi is tesszük, minden megkeresett pénzt visszaforgatnak a vállalkozásba.

– A K.V. Kft-nél történő fejlesztéseket mindig saját erőből oldották meg?
– Dehogyis, folyamatosan pályázunk. Minden állalmilag kiírt pályázatra pályázunk 2000 óta, egy nagyon profi Heves megyei pályázatíró cég segítségével. Azért úgy vagyunk ezzel, hogy akkor is megcsinálnánk a fejlesztést, a gépvásárlást, ha nem nyernénk, tehát mindig megvan a megfelelő tőkénk hozzá, de így újabb beszerzéseket, beruházásokat ösztönöz a megnyert pályázati pénz.

– Újra nagy fába vágja a fejszéjét, hiszen Miskolcon a Bodó – teraszon 142 lakás építését kezdik el hamarosan.
– Első két ütemben, mert aztán még többet, ha igényli a lakáspiac, s lesz fizetőképes kereslet rá, hiszen egy 1,8 hektáros terület áll ott rendelkezésünkre. Most készült el Miskolcon a Kálvin utcában, azaz a Művészetek Háza mögötti területen a belvárosban 58 lakásunk, korábban átadtunk már a Dóczy utcában 52 lakást, a Fesztyn 35-öt és az Andrássy úton 12-t , valamint Sajószentpéteren 41lakást. Ezt a Bodó –teraszon lévő területet egy budapesti befektető társaságtól vettük meg Viszlai József nagyon impozáns terveivel együtt, amely számításaim szerint 4-5 év alatt teljesen beépül majd. Az első ütemben 112, a másodikban 30 lakás készül két év alatt, ennek 3,1 milliárd forint a beruházási értéke. Itt lakások, teremgarázs és üzletek lesznek, de a következő ütemben már nagyobb kereskedelmi egységeket és több szolgáltatást is tervezünk, hiszen majd egy kis városrésznyi lakosság élettere lesz ez a gyönyörű kilátást biztosító lakótelep. Abban reménykedem, hogy a mellettünk lévő négy hektárnyi  családi házas övezet is minél hamarabb beépül, amely jelenleg szintén egy fővárosi befektető tulajdonában van. S persze a lakások építése mellett egyéb középületek megépítésére is pályázunk, mint eddig.

– Mindezen feladatok mellett azt is mondjuk el, hogy szülőfalujában az abaúji Pányokon is sokat tesz azért, hogy az a szép kis település fejlődjön. Tagja a képviselőtestületnek, s tudjuk, hogy ott is folyamatosan fejleszt.
– No, úgy gondolom, hogyha a kivitelezés az alkotás öröme, akkor ez meg a szerelem az életemben. Úgy érzem, hogy ha megérjük, s fiunk átveszi a cégnél gyeplőt tőlem, akkor az – az a hely ahová a gyermekkorom is köt, s ahol nagyon szeretném idős napjaimat is eltölteni. Ez még kicsit ugyan odébb van, de azon dolgozunk a helybéliekkel, s az onnan elszármazott, de szűkebb pátriáját sokra becsülőkkel, hogy ami érték ott, azt addig is megóvjuk.
 

Orosz B.Erika

 „Csak a munkahelyteremtésben van a jövőnk” „Csak a munkahelyteremtésben van a jövőnk”

„Csak a munkahelyteremtésben van a jövőnk” „Csak a munkahelyteremtésben van a jövőnk”

„Csak a munkahelyteremtésben van a jövőnk”

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Az autóbérlés új korszaka
A saját autó fenntartása költséges, ráadásul nem kis felelősséggel is jár. Érthető tehát, ha valakinek nem fűlik hozzá a foga, és inkább más alternatí…

További cikkek