2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

A Jobbik nem támogatja a női kvótát, és igazságosabb választási rendszert követel

A választójogi törvényhez benyújtott, női kvótát célzó LMP-s módosító javaslat indokolásában támogatóként még a pápát is felhozzák, és aláírásra Gaudi-Nagy Tamást is rábírták. A Jobbik a szabad mandátum elve alapján teret enged a párttagsággal nem rendelkező képviselőjének civil, emberi jogvédő munkásságának kiterjesztésére, azonban a képviselőcsoport álláspontja változatlan: a képviselőjelöltek kiválasztásánál csak az alkalmasság számíthat, elfogadhatatlanok a nemi, végzettségi, életkori stb. kvóták. Hazánk legkarizmatikusabb női politikusa, Morvai Krisztina szerepe is mutatja, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom nem valami ósdi világképpel rendelkező, hanem egy modern, a kor kihívásaira megfelelő választ adó párt.

A választójogi reform során viszont nem a nők politikai szerepvállalása a fő kérdés, hanem az arányosabb választási rendszer megteremtése és az ajánlószelvények rendszerének eltörlése képezik a Jobbik fő követeléseit. Jelenleg 53 százalékos választási eredménnyel több mint kétharmados parlamenti túlsúllyal rendelkezik a kormányoldal az igazságtalan választási rendszer miatt, ezt tovább torzítanák „a győztes mindent visz” elve szerint a nyertes túlkompenzálásával és a választókerületek határainak a Fideszre szabásával. Az igazságosabb mandátumszámítási mód megteremtése mellett a nemzeti ellenzék a kopogtatócédulás ajánlási rendszer megváltoztatását is követeli, hiszen a választók zaklatásának és a Kubatov-listázásnak (jogosulatlan adatkezelésnek) véget kell vetni.

Novák Előd, a Jobbik alelnöke

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…