2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Gyermekeink biztonságát biztosítva


A Mikulás karácsony környékén a legelfoglaltabb. Elő kell vennie a szánt, meg kell etetnie a rénszarvasokat, ellenőriznie kell a listáján, hogy egyetlen egy jó kisfiút vagy kislányt sem felejtett ki, és arról is meg kell bizonyosodnia, hogy a manók által vásárolt játékok nem csak tetszenek a gyerekeknek, de biztonságosak is. Ebben az évben még könnyebb dolga lesz: 2011 júliusa óta az EU-ban forgalmazott játékoknak a világ legszigorúbb biztonsági szabályainak kell megfelelniük.

A legjobb, ha egy játék egyszerre biztonságos és szórakoztató is, de ez sajnos egyáltalán nem olyan nyilvánvaló. Egy játék biztonságossága nemcsak magától a játéktól függ, hanem attól is, hogyan játszanak vele, és milyen korú gyermek kezébe kerül. Mire kell figyelni szülőként, honnan lehet tudni, hogy egy játék biztonságos-e a gyerekek számára? E kérdések megválaszolására az Európai Bizottság alelnöke, Antonio Tajani, kampányt indít az európai játékok biztonságáért, melynek célja bemutatni, hol lehet a legbiztonságosabb játékokat kapni, és hogyan kell őket biztonságos módon használni. Egy Európa számos tévécsatornáján sugárzott videoklipben elmagyarázzák az idevágó kérdéseket, és megerősítésképpen készült egy biztonsági tippeket felsoroló képeslap is, amelyet Európa-szerte a fogyasztóknak osztogatnak játékvásárláskor.

„Karácsonykor indítom el ezt a programot, mert ilyenkor vásárolják a legtöbb játékot. Ebben az évben az Európában árusított játékok minden eddiginél biztonságosabbak lesznek, és a kampánynak köszönhetően a szülők megfelelő játékokat választhatnak majd gyermekeiknek.” – nyilatkozta Antoni Tajani, majd hozzátette: „Örülök, hogy a média és Európa-szerte sok száz üzlet részt vesz ebben a kampányban. De természetesen a biztonság egész évben fontos, ezért figyeljünk arra, hogy ne véletlenül, egy baleset miatt tanuljuk meg, hogy mi is az a biztonság.”

Link a videóhoz és a képeslapokhoz

A kampányban részt vevő tagállamok és üzletek listája

További információk a játékok biztonságára vonatkozó új európai szabályokról: IP/11/908

Néhány tipp arról, mire kell figyelni játékvásárláskor:

Soha nem szabad olyan játékot vásárolni, amelyen nem szerepel a CE-jelölés

A CE-jelölés kötelezettségvállalás a játék gyártójától arra nézve, hogy a játék megfelel valamennyi alkalmazandó uniós biztonsági előírásnak, mely előírások a világon a legszigorúbbak.

3 évesnél fiatalabb gyermekeknek ne vegyünk apró, leválasztható alkatrészekkel rendelkező játékokat.

A 3 évesnél fiatalabb gyermekeknél komoly veszélyt jelent a fulladás, mivel hajlamosak mindent a szájukba venni. Az a játék, amelyen ez a jelzés látható, 3 évesnél fiatalabb gyermeknek nem való.

Olvassuk el a használati utasítást és az abban szereplő minden figyelmeztetést.

Vegyük komolyan a célcsoport korára vonatkozó ajánlást és a biztonsági figyelmeztetéseket. Győződjünk meg róla, hogy a játék megfelel a gyermek korának – valahányszor új játékot vásárolunk, vegyük figyelembe gyermekünk természetét, szokásait és viselkedését.

Tartsuk szemmel a gyermeket játék közben.

Győződjünk meg róla, hogy a gyermekek a játékokkal rendeltetésszerűen játszanak, és azok megfelelnek koruknak és képességeiknek. Ha a gyermekek felügyelet mellett játszanak, nagyobb biztonságban vannak.

A játékokat mindig megbízható üzletekből, illetve online áruházakból szerezzük be.

Ezekben az üzletekben jól ismerik az értékesített játékokat, és általában vissza is veszik a hibás árut. A használtan vett, illetve barátoktól „megörökölt” játékokat vizsgáljuk át figyelmesen. Mivel régebbiek, lehet, hogy nem felelnek meg a jelenlegi biztonsági előírásoknak.

Ha a játék biztonságosságával kapcsolatban problémák merülnek fel, mindig értesítsük a gyártót vagy azt a kereskedőt, akitől a játékot vettük.

Üzletekben kiosztott képeslapok

Németországban, Svédországban, Belgiumban, Görögországban, Romániában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Portugáliában, Spanyolországban, Olaszországban, Írországban és Ausztriában számos játéküzlet vállalkozott, hogy játékbiztonsággal kapcsolatos tippeket tartalmazó képeslapokat osztanak ki. A kampányhoz csatlakozni kívánó játéküzletek kapcsolatba léphetnek az Európai Bizottsággal.

Fotó:repulojegy.sk

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek