2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Tízéves a Budapesti Egyezmény

Az Európa Tanács Számítógépes Bűnözés elleni Egyezménye (Budapesti Egyezmény) aláírásának 10. évfordulója alkalmából a 47 országot tömörítő, strasbourgi székhelyű Európa Tanács 2011. november 23-án ünnepi ülést rendezett. Az ülésen üdvözlő beszédet mondott dr. Kontrát Károly, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára.
A Budapesti Egyezményt, mint az Európa Tanács általi, jelenleg egyetlen, a területen nemzetközi kötőerővel bíró konvenciót 2001. november 23-i budapesti elfogadása óta Magyarországgal együtt összesen 32 ország ratifikálta. A Budapesti Egyezmény globális szinten jogi keretül szolgál a számítógépes bűnözés elleni harchoz, valamint hozzájárul a kapacitások bővítéséhez, a képzésekhez és a köz- és magánszféra közötti együttműködéséhez.
A szervezett bűnözés, és ezen belül a számítógépes bűnözés elleni fellépés a magyar uniós elnökség belügyi programjának is hangsúlyos eleme volt. 2011 első félévében több magas szintű konferenciára is sor került az érintett tárcák (belügyi, honvédelmi, nemzetgazdasági) gondozásában, a számítógépes bűnözés és számítógépes biztonság valamennyi aspektusával foglalkoztunk. A Belügyminisztérium az uniós tagállamok és az Egyesült Államok részvételével szakértői és magas szintű, miniszteri konferenciát rendezett 2011. április 12-13-án Budapesten (http://www.eu2011.hu/hu/hir/kiberbunozes-gyors-reagalasra-van-szukseg). A konferenciának kiemelt célja volt az európa tanácsi egyezmény minél szélesebb körű ratifikációjának ösztönzése.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek