2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • Láncreakció „Tabuk nélkül az atomenergiáról és egy atomenergia-mentes jövőről”

Láncreakció „Tabuk nélkül az atomenergiáról és egy atomenergia-mentes jövőről”

Sokak szerint, a világ az atomenergia utáni korszakra készül. Hogyan és mikor váltható ki az atomenergia? A három napos fesztivál-konferencián ennek a mikéntjéről vitáznak hazai és világszerte elismert nemzetközi szakértők, valamint politikusok, üzletemberek, aktivisták és elemzők. 2010-ben tizenötször több megújuló (szél, nap) kapacitást építettek be a világon, mint amennyi nukleáris potenciál létesült. Egyre többen vélik úgy, hogy az atomenergia fölött eljárt az idő: drága (az egyre szigorodó biztonsági előírások és a növekvő környezeti aggodalmak miatt folyamatosan nőnek a fajlagos költségei), a hulladékai pedig feldolgozhatatlanok. Fukushima már csak az utolsó csepp volt a pohárban: az egész világ számára megmutatta, hogy hiába a fejlődő technika, a nukleáris energiatermelés soha nem válhat teljesen biztonságossá.

Németország, Spanyolország, Svájc deklarálta, hogy leválik az atomenergiáról. Elkezdték vizsgálni a lehetséges forgatókönyveket a nukleáris energiatermelés olyan meghatározó országaiban is, mint Svédország, Franciaország, vagy Japán. Az atomenergia-mentes jövő immár nem utópia, hanem a reális szcenáriók egyike, és a valószínűsége napról napra növekszik. És mindeközben Pécsett újranyit az uránbánya, Pakson pedig új blokkokat építünk?!

A rendezvényen csupa olyan tény és összefüggés hangzik majd el, amit mindenkinek tudnia kell, akinek fontos a jövője. Az esemény jó alkalom arra is, hogy első kézből juthassunk hozzá olyan információkhoz, amelyek ritkán jutnak keresztül a magyar média szűrőjén, ugyanakkor globálisan már régóta az energetikáról folyó diskurzus egyértelmű főáramához tartoznak.

A háromnapos rendezvény két elemből áll:

Míg a konferencia az atomenergia alkalmazásának legégetőbb kérdéseit járja körül, a fesztivál lehetőséget ad arra, hogy más szempontok alapján, más eszközök által járjuk körbe a témát.

A konferenciát megnyitja: Fülöp Sándor a Jövő Nemzedékek Országgyűlési Biztosa

A fesztivál koncertjei a Pécsi  Est Caféban kerülnek megrendezésre, fellép: a Szabó Balázs Bandája, a Zuboly, az Intim Torna Illegál, és a Psycho Mutans.
A pécsi publikum megtekintheti a cseh fotóművész Vaclav Vasku, „Csernobil – 20 évvel később” című kiállítását a Pécsi Művészetek és Irodalom Házában, melyet maga a művész nyit meg.
Vetítésre kerül az Anton Bendarjevskiy és Mark Maczelka által rendezett, Csernobil öröksége: A Zóna című dokumentumfilm, melyet az alkotókkal való beszélgetés követ.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek