2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Jól vannak a buszon rosszul lett gyerekek

Kazincbarcika – Jól vannak és már valamennyien otthon töltötték az éjszakát azok a tardonai gyerekek, akik szerdán reggel lettek rosszul az iskolabuszon. A feltételezések szerint az utastérbe beszivárgó kipufogó gáz okozhatta a rosszul létet, az ügyben a rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt nyomoz.
Szerda reggel Tardonáról a kazincbarcikai Pollack Mihály Általános Iskolába szerződéses iskolabusszal utaztak tardonai lakhelyű, de a kazincbarcikai intézményben tanuló gyermekek. A buszon pedagógus végzettségű felnőtt kísérő is tartózkodott, aki a Tardonai Polgármesteri Hivatal munkatársa.
Útközben a gyerekek és a felnőtt kísérő kisebb füstöt észleltek, de sajnálatos módon a kísérő nem ítélte meg olyan súlyosnak a helyzetet, hogy megállítsa a buszt. A csoport röviddel 8 óra előtt érkezett meg a székhelyiskolához, ahol az intézmény igazgató helyettese várta őket. Leszálláskor rögtön észlelte, hogy valami probléma lehet, mert a friss levegőn szinte valamennyi gyerek köhögni kezdett. Ekkor a szabadban tartott gyermekek rosszullétet még nem jeleztek, majd pár perc múlva az intézmény igazgatójának kérdésére már 3 tanuló pozitív választ adott.
Gyors és szakszerű ellátás
Az iskolában egy soros szűrővizsgálat kapcsán éppen rendelt az intézmény orvosa, akihez azonnal bevitték a gyerekeket. Ő elsősegélyben részesítette őket, majd a súlyosabbaknak ítélt eseteket csoportos beutalóval a helyi kórházba küldte. 16 gyermeknél jelentkezett fejfájás, hányinger és szédülés, őket az intézmény által megrendelt külön busszal szállították kórházba. A csoportot az érintett iskola igazgatója, helyettese, pszichológus, védőnő és pedagógiai asszisztensek kísérték, így az ismerős személyek kapcsán biztonságban érezhették magukat a gyermekek, sem félelem, sem pánik nem volt bennük.
Ezzel párhuzamosan az intézmény igazgatója a történtekről haladéktalanul tájékoztatta Tardona község polgármesterét és az érintett szülőket is, akikkel mindvégig szoros kapcsolatban voltak. Három szülő szinte azonnal, a többiek pedig folyamatosan érkeztek a kórház gyermekosztályára saját csemetéikhez.

Dr. Pap István főorvos vezetésével rövid időn belül azonnali ellátásban részesítették a gyerekeket, oxigént kaptak, megtörtént a vérvétel és 1 gyereknél infúziós kezelésre is sor került. A kezelést és másfél-két órás megfigyelést követően a gyerekek panaszmentessé váltak, délután pedig már vidáman játszottak a folyosón. Az osztályvezető főorvos kora este újabb vizsgálatokat végzett, s miután valamennyi gyermek jó általános állapotban, panasz és tünetmentes volt, folyamatosan haza bocsátották őket, így az éjszakát már az összes gyermek otthon tölthette.

Egy nap pihenő
Az iskolásokat Szitka Péter Kazincbarcika polgármestere és Untenerné Márton Ágnes Intézményirányító osztályvezető még a kora délelőtti órákban meglátogatta. Fürjes-Gáborné Csépányi Ágnes igazgató és néhány kollégája egész nap a kórházban voltak, az iskola konyháján pedig folyamatosan sült a kakaós kalács, melyet a gyermekek és hozzátartozók kaptak meg. A rendkívüli helyzetben jól vizsgázott a kórház, az iskolai és a hivatali szakapparátus, így – a történtek ellenére – az érintett szülők is biztonságban érezhették csemetéiket. S ami a legfontosabb: minden gyermek jól van.
Az esetet követően a Kazincbarcikai Rendőrkapitányság munkatársai a buszt lefoglalták és megkezdték szakértői vizsgálatát. A rendőrség foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt indított eljárást, az iskola pedig azonnal szerződést bontott vállalkozóval.
Csütörtök reggel minden visszakerült a normál kerékvágásba, a gyerekek a főorvos, a szülők és az iskola igazgató egyeztetésének megfelelően ezt a napot még otthon töltik. A többieket egy új busz szállította iskolába, a hosszú távú megoldást pedig keresik az érintettek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek