2024. 07. 23. kedd

Lenke
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Lufi-bulival avatták az uniós támogatással megújult Kazinczy Tagiskolát

Kazincbarcika – Fergeteges hangulatban, közel 600 fős lufi-bulival ünnepelték kicsik és nagyok, hogy lezárult a Pollack Mihály Általános Iskola Kazinczy Ferenc Tagiskolájának komplex épületenergetikai korszerűsítése. A projektet az Európai Unió több mint 101 millió forinttal támogatta.

 

Hétfőn igazi suli-buli hangulatú zárórendezvényen avatták fel a teljesen új köntösbe bújt Kazinczy Tagiskolát. A kertvárosi városrész kapujában álló 1980-ban átadott épület a projekt során eddigi történetének legjelentősebb felújításán esett keresztül. Az ünnepi pillanatoknak az iskola valamennyi diákja, pedagógusa, a szülők és közel 30 meghívott volt szem és fültanúja.

 

Hatékonyabb lesz az oktató-nevelő munka

A beruházás célja az volt, hogy olyan fejlesztések valósuljanak meg az intézményben, amelyek hosszú évekre, évtizedekre garantálják a korszerűbb és hatékonyabb energia felhasználást. A munkálatok nyár elején kezdődtek meg: sor került a nyílászárók teljes körű cseréjére, komplex homlokzati hőszigetelésre, valamint a tető hő- és vízszigetelésére, illetve a fűtési rendszer szabályozhatóvá tételét is tartalmazta a felújítás.

– Emellett gyönyörű új külsőt kapott az iskola, a több évtizedes tüdőszínből hangulatos mediterránra váltottunk – mondta mosolyogva az intézmény igazgatója Fürjes-Gáborné Csépányi Ágnes.

– Ám a legfontosabb, hogy a két másik – már korábban felújított – iskolaépületünk mellett a Kazinczy is jelentős korszerűsítésen esett át, ami az esztétikai változások mellett a pénztárcánknak is jót tesz. Arról nem is beszélve, hogy a két másik intézményben azt tapasztaltuk: a felújítás nagyon jó hatással van a mindennapos oktató-nevelő munkára. A gyerekek jobban vigyáznak megújult környezetükre, fogékonyabbak sok mindenre és megbecsülik azt, amit kaptak. A 128 millió forintot is meghaladó összértékű beruházás nagy része a nyári szünetben zajlott le, így szinte zökkenőmentesen taníthattunk az idei tanév elején is, most pedig már hivatalosan is birtokba vehették a gyerekek ezt a gyönyörű iskolaépületet – mondta az igazgató asszony.

Ahány gyerek, annyi lufi

A zárórendezvényen igazán kitettek magukért a gyerekek, csodaszép látványos műsorral készültek, melyben egy csipetnyi humor, rengeteg ötlet, és ámulatba ejtő elemek egyaránt ötvöződtek, köszönhetően a felkészítők csupaszív munkájának.

A program végén rendhagyó szalagátvágás következett és annyi lufi hullt az égből, amennyi gyerek a suliba jár. A spontán érzések ekkor felszínre törtek, hiszen kicsik és nagyok vidáman táncoltak, énekeltek, mulatoztak a lufi-tenger közepén.

– Rendkívül boldog vagyok, hiszen ez az ünnepség, a gyerekek boldogsága a legjobb visszaigazolás arra, hogy a pályázat szükséges és sikeres volt – mondta Szitka Péter polgármester az átadást követő sajtótájékoztatón.

– Ez egy igazi mérföldkő az iskola életében, s az intézményhez kötődő gyerekek és felnőttek ezt kendőzetlenül meg is mutatták. Örömük természetes és spontán volt, így csak annyit kívánhatok nekik, hogy a megújult iskolát használják, „fogyasszák egészséggel”!

A beruházáshoz több mint 101 millió forintot nyert Európai Uniós pályázaton Kazincbarcika önkormányzata, melyhez közel 27 millió forint önrészt biztosított. Emellett az épület aulájának felújítását további saját forrásból fedezte a fenntartó.

Képforrás: O Pont

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Megyéken átívelő akció
A gyanú szerint új pszichoaktív anyaggal kereskedett egy polgári, valamint öt prügyi férfi. A hajdú-bihari rendőrök borsodi kollégáikkal közösen ütött…