2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Az Európai Bizottság határozottabb fellépésre készül az új szintetikus kábítószerek ellen

Az Európai Bizottság határozottabb fellépésre készül az új szintetikus kábítószerek ellen

Az Európai Bizottság mai bejelentésével, miszerint felülvizsgálják az illegális kábítószerek elleni küzdelemre vonatkozó EU-szabályozást, új lendületet adott kábítószer-ellenes politikájának. A bejelentés elsősorban azokra az egyre nagyobb problémát jelentő új pszichoaktív anyagokra vonatkozik, amelyek hatása olyan veszélyes kábítószerekéhez hasonlít, mint az ecstasy vagy a kokain. 2010-ben az EU az előző évi 24-hez képest rekordmennyiségű, összesen 41 ilyen szert azonosított. Ezek a kábítószerek egyre inkább elérhetőek az interneten, és gyors tempóban terjednek számos, az értékesítés megakadályozását illetően nehézségekbe ütköző tagállamban. Egyre több új kábítószer jelenik meg a piacon: az elmúlt két évben minden héten új anyag jelent meg. A tagállamok nem tudják egyedül megakadályozni a kábítószerek terjedését: a nemzeti szintű szigorúbb fellépés csak a kábítószer-előállítás szomszédos országba történő áthelyezésére vagy a kereskedelmi útvonalak megváltoztatására készteti a bűnözőket. A Lisszaboni Szerződésnek köszönhetően új eszközök állnak az EU rendelkezésére a kábítószerekkel kapcsolatos problémák megoldásához. Az elkövetkező hónapokban a Bizottság egyértelműbb és szigorúbb szabályok kidolgozására készül az új és veszélyes kábítószerek, illetve a velük való kereskedelem elleni küzdelemben – figyelembe véve az illegális kábítószereket és az előállításukhoz használt vegyi anyagokat is.

„Az új szintetikus kábítószerek rendkívüli mértékben terjednek Európában, a kábítószer-kereskedelem pedig az egyik legjelentősebb határokon átnyúló bűncselekménnyé vált az Európai Unióban – jelentette ki Viviane Reding, uniós jogérvényesülési biztos. – Európának szigorú és határozott választ kell adnia a kábítószerek jelentette problémára. A kábítószer-kínálat visszaszorításához és a kereslet csökkentéséhez összehangolt uniós szintű lépésekre van szükség, az elrettentő erejű büntetőjogi szankciókat is ideértve. Kiskapuk nélküli hatékony szabályozás szükséges ahhoz, hogy elsősorban a fiatalok ne essenek a veszélyes kábítószerek csapdájába, hiszen ezek komoly fenyegetést jelentenek az egészségükre és jólétükre nézve.”

Egy nemrégiben készített Eurobarometer felmérés szerint az új szintetikus kábítószerek – amelyek legalább annyira veszélyesnek tekinthetők, mint a tiltott anyagok – egyre népszerűbbek az európai fiatalok körében, akiknek 5%-a állítja, hogy már használta őket. A legnagyobb arányban az ír (16%), lengyel (9%), lett (9%), brit (8%) és luxemburgi (7%) fiatalok próbálkoztak velük. A felmérésből kiderül, hogy a 27 tagállamban élő 15–24 éves fiatalok nagy többsége támogatná ezen szerek betiltását.

A növekvő fenyegetés leküzdése érdekében a Bizottság szigorúbb európai fellépést kezdeményezett, amely magában foglalja a következőket:

Az új pszichoaktív szerekre vonatkozó szigorúbb uniós szabályozás a gyorsabb uniós reakció érdekében, ideértve az átmeneti tilalom lehetőségét és az interneten történő kereskedelem megakadályozását is.

Új uniós szabályozás, hogy a határokon átnyúló kábítószer-kereskedelemmel szemben büntetőjogi eszközökkel lehessen fellépni: a Bizottság pontosítja a bűncselekményi tényállások és büntetési tételek meghatározását, és szigorít a tagállamok jelentéstételi kötelezettségén.

Új uniós jogszabályok a kábítószerek előállításához használt vegyi anyagok szigorúbb ellenőrzése érdekében.

Hatékonyabb szabályozás annak érdekében, hogy a kábítószer-kereskedőket meg lehessen fosztani nyereségüktől: az elkövetkező hetekben a Bizottság javaslatot tesz a bűncselekményekből – a kábítószer-kereskedelmet is ideértve – származó jövedelmek elkobzására és visszaszerzésére irányuló szabályozásra.

Szorosabb nemzetközi együttműködés, különösen az unión kívüli kábítószer-termelő és tranzitországokkal, valamint azon országokkal, amelyeket a kábítószerek szempontjából legfontosabb belépési pontként tartanak számon Európában.

Előzmények

Az EU kábítószer-ellenes politikájának jogi eszközei – nevezetesen a kábítószer-kereskedelemről, a kábítószerek előállításához használt vegyi anyagok ellenőrzéséről, valamint az újonnan megjelenő pszichoaktív szerekről szóló 2004/757/IB és 2005/387/IB tanácsi határozat – 2004-ben és 2005-ben léptek életbe. A kábítószer-kereskedelemben bekövetkezett változások és az új kábítószerek megjelenése következtében ezek a szabályozások felülvizsgálatra szorulnak.

A Lisszaboni Szerződésnek köszönhetően az EU szigorúbban és határozottabban léphet fel a kábítószerekkel kapcsolatos problémákkal szemben. A Szerződés a kábítószer-kereskedelmet a „különösen súlyos bűncselekmények” közé sorolja, amelyek „több államra kiterjedő vonatkozásúak”, és így olyan irányelvek elfogadását teszi lehetővé, amelyekben szabályozási minimumokat állapíthatnak meg a bűncselekményi tényállások és a büntetési tételek meghatározására vonatkozóan (Az Európai Unió működéséről szóló szerződés 83. cikkének (1) bekezdése). Az Európai Parlament bevonásával elfogadott és a tagállamok által végrehajtott új szabályozást a Bizottság, majd azt követően az Európai Bíróság is meg fogja vizsgálni.

Az illegális kábítószer-kereskedelem és a kábítószerrel való visszaélés leküzdéséhez integrált és koherens megközelítésre van szükség, amely összefogja közegészségügyi, szociális és oktatási szakpolitikákat, és elősegíti a nemzetközi, valamint a bűnüldöző hatóságok közötti együttműködést.

Legalább 75,5 millió európai polgár állította, hogy élete során legalább egyszer fogyasztott már cannabist, míg a kokaint 14 millióan, az amfetaminokat pedig 12 millióan próbálták ki. Egy nemrégiben készített, a fiatalok kábítószerekhez való hozzáállását vizsgáló Eurobarometer felmérés megerősíti, hogy minden harmadik fiatal férfi (32%) saját bevallása szerint élete során legalább egyszer használt cannabist; a nők esetében ez minden ötödik fiatalról (20%) mondható el. A válaszadók 57%-a vélte úgy, hogy 24 órán belül könnyen tudna cannabishoz jutni; míg az ecstasyval vagy a kokainnal kapcsolatban a válaszadók 22%-a állította ugyanezt.

Európában számos olyan eszköz áll rendelkezésre, amely lehetővé teszi a kábítószer iránti kereslet csökkentését és a kábítószerrel való visszaélés következményeinek enyhítését. Ugyanakkor még mindig számottevő különbségek figyelhetők meg az egyes tagállamok között. A Bizottság a kábítószer-fogyasztás megelőzésére, kezelésére és az ártalomcsökkentésre vonatkozó minőségi követelmények javításával kíván hozzájárulni a kábítószerekkel kapcsolatos szolgáltatások szükséges bővítéséhez és javításához.

Az illegális kábítószer-használat csökkentése és a kábítószer-kereskedelem legyőzése terén tényleges eredmények csak a harmadik országokkal folytatott folyamatos párbeszéd útján érhetők el. Az EU a jövőben fokozza a világ fontos régióival (Latin-Amerika, a Karib-térség, Afrika országai, az USA és az Orosz Föderáció) való együttműködést és az e területekre irányuló külső segítségnyújtást.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek