2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Kilyukadt a klórtartály Sajóbábonyban

A sajóbábonyi ipari park területén található KisChemicals Kft. (korábban: Észak-Magyarországi Vegyiművek) veszélyeztető hatásainak kezelésére vonatkozó Külső Védelmi Terv komplex gyakorlása volt a közelmúltban.

 

A B.A.Z. megyei katasztrófavédelmi igazgatóság által szervezett és a polgármesteri hivatal közreműködésével megvalósított gyakorlat az ipari park területét érintő változásokról, valamint a KisChemicals Kft. védelmi rendszeréről szóló előadásokkal kezdődött, majd a belső védelmi terv életbe léptetésével kapcsolatos feladatokkal folytatódott az üzem területén.

A feltételezett helyzet szerint a KisChemicals Kft. kiszolgáló üzemének klór tartályparkjában a cseppfolyós klórtároló tartály váratlanul kilyukadt, és a tároló tartályból hirtelen intenzív cseppfolyós klór-kiáramlás kezdődött. Az elhárítás 20 perce alatt közel 500 kg klór-gáz került a környezetbe. A helyi kezelő jelentésének vétele után a létesítményi tűzoltóság, miközben jelezte az esemény bekövetkezését a Miskolci Hivatásos Önkormányzati Tűzoltóság ügyeletére, kivonult a súlyos baleseti esemény helyszínére. Közben a szabadba kijutó klórgáz elérte a KisChemicals határának közelében telepített klórgáz érzékelőket, melyeken keresztül riasztó jelzés futott be a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyleti központjába.

A veszélyhelyzet elhárításában az üzem műszaki szakemberei, a Pajzs ’94 létesítményi tűzoltóság, a VFCS állománya és a társszervek vettek részt.

A gyakorlat második részében – a Deák Ferenc Általános Iskola pedagógusainak és diákjainak közreműködésével – a kitelepítés és elzárkózás feladatain keresztül gyakorlásra kerültek a Külső Védelmi Terv életbe léptetésével kapcsolatos teendők, a riasztás és értesítés rendszere, ellenőrizve az információs utakat, a végrehajtás időnormáit, valamint a megalakított polgári védelmi szervezetek felkészültségét és felszereltségét. A szakmai nap az iskola dolgozói részére tartott kiürítés-szervezéssel kapcsolatos előadással zárult.

A gyakorlat elsődleges célja a külső védelmi terv végrehajtásában résztvevő vezetői állomány számára a veszélyeztető üzem várható új baleset-elhárítási, védekezési lehetőségeinek megismertetése és elsajátítása volt. A résztvevők hatékonyan működtek együtt a veszélyhelyzet felszámolása és a lakosság biztonsága érdekében.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek