2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Fontos

Fontos „Pont” az ifjúság életében

Fontos Megnyitotta kapuit Mezőkövesden az új Ifjúsági Információs Pont és Ifjúsági Klub a közelmúltban elköltözött Gyermekkönyvtár épületében. Az ünnepélyes megnyitót július 31-én tartották meg.
Az Ifjúsági Információs Pont több éven keresztül a Közösségi Ház földszinti aulájában várta a fiatalokat. Régi álom vált valóra azzal, hogy sikerült a Gyermekkönyvtár helyén otthont találni a fiatalok számára hasznos szolgáltatásokat és szórakozási lehetőségeket nyújtó irodának. A nyitó ünnepségen részt vett többek között Tállai András Mezőkövesd polgármestere, de a régióból több ifjúsági és szolgáltató szervezet képviselője is jelen volt. Az eseményt Tállai András polgármester köszöntője nyitotta meg. A település első embere kiemelte, hogy az önkormányzat évek óta hangsúlyos szerepet szán a fiatalok támogatására. A sportolás és tanulás feltételeinek javítása mellett a szabadidő hasznos eltöltésére is igyekeztek megoldást találni. Az önkormányzat terveinek megvalósításához az Új Magyarország Ifjúsági Fejlesztési Terv TÁMOP -hoz benyújtott pályázata révén 14,5 millió forintot nyert Mezőkövesd, amelynek köszönhetően átfogó fiatalokat érintő program indulhatott el a városban, emellett megépülhetett a mezőkövesdi és a térségben élő fiatalok közösségi életének új bázisa.
Az egyik legfontosabb feladat az informatikai rendszer kialakítása, illetve az internet elérhetőség megteremtése volt, amely mindenki számára ingyenesen vehető igénybe. Szakemberek segítségével egyebek mellett álláshelyekről, szálláshelyekről, tanulási és szórakozási lehetőségekről szerezhetnek be hasznos információkat az érdeklődök. Ezen túlmenően olyan szolgáltatásokat is be fognak indítani, melyek eddig nem voltak elérhetőek az irodában. A tervek között szerepel lelkisegély-szolgálat beindítása, melyet képzett pszichológus segítségével szeretnének majd megvalósítani. Az iroda szoros kapcsolatot alakított ki a Miskolci Drogambulanciával, ennek köszönhetően szeptembertől heti egy alkalommal, szerdánként, 15 és18 óra között várják majd a téma iránt érdeklődőket Mezőkövesden az Ifjúsági Klub előtti téren.
A rendőrség munkatársainak számára szintén jó lehetőséget kínál az ifjúsági klub, a fiatalokkal történő kapcsolattartásra. Sebő Zsuzsanna, a Városi Rendőrkapitányság hivatalvezetője elmondta, hogy már korábban is szerveztek előadásokat és kötetlen beszélgetéseket, ahol a  kapcsolatteremtés mellett a rendőrségi munkáról kaphattak képet a fiatalok, valamint bűnesetekről készült kisfilmeket néztek meg és a látottakról tapasztalatokat cseréltek a szakemberekkel. Ezt a hagyományt szeretnék a jövőben is folytatni immár az Ifjúsági Klubban, ahol minden feltétel adott a megvalósításra. Egy évvel ezelőtt indult az iskola rendőre program, mely keretében rendvédelmi szervezetnél dolgozó szakemberek tartottak előadásokat az oktatási intézményekben.  A DADA program szintén a fiatalok problémáinak megoldásában nyújt segítséget. A tapasztalatok azt mutatják, hogy az ifjúságot érintő programokra van igény. Az Ifjúsági Ponttal kapcsolatos tervek között szórakozási lehetőségek is szerepelnek, melyet a fiatalok felmerülő igényeinek megfelelően alakítanak majd ki.
Váradi Zsolt, a Mobilitas Országos Ifjúsági Szolgálat Észak-magyaroszági Regionális Ifjúsági Szolgáltató Iroda szakreferense elmondta, a Mezőkövesden átadott iroda  azért is nagy jelentőségű, mert a régióban mindössze 10-15 Információs Pont működik, így a Mezőkövesden működő iroda a városban élő fiatalok mellett a régióban élők szempontjából is kiemelten fontos szerepet tölthet be. A mezőkövesdi iroda tagja az Eurodesk hálózatnak, melynek köszönhetően Európában mintegy ezer Információs Ponttal tart szoros kapcsolatot  a mezőkövesdi iroda, így a külföldön dolgozó szakemberek segítségével határon túlról is értékes ismereteket szerezhetnek be az iroda látogatói. Az Információs Pont és Ifjúsági Klub keddtől- péntekig 11-től 18 óráig várja az érdeklődőket, míg szombaton 9-től délig tart nyitva.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…