2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Tiszaújváros közgyűlésén: kinevezések,költségvetés,étkeztetés

Viszonylag kevés napirendi pontot tárgyalt szeptember 29-én rendezett ülésén Tiszaújváros képviselő-testülete. A grémium intézményvezetői kinevezésről, megbízásról döntött, módosította az önkormányzat pénzügyi tervét, határozatot fogadott el a gyermekétkeztetési térítési díj kintlévőségeinek csökkentése érdekében, illetve a „Kazinczy ház” további hasznosításáról.

Személyi kérdések
A testület zárt ülésen bírálta el az Eötvös József Gimnázium, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatói pályázatait. Több visszalépés után ketten maradtak a „ringben”, a megbízott igazgató, Pogonyi- Simon Edit és Szaniszló László. A képviselők előbbinek szavaztak bizalmat, mégpedig egyhangúlag. Az igazgató kinevezése 2016 augusztusáig szól. A rendelőintézet megbízott főigazgatójának „mandátuma” pedig a posztra kiírt pályázat sikeres lezárultáig. A főigazgatói teendőket – szintén egyhangú testületi döntéssel – átmenetileg a korábbi vezető asszisztens, Nagyné Kántor Judit látja el. Munkájában dr. Juhász Julianna segíti majd, aki orvos-igazgatóként tevékenykedik. Még egy személyi kérdésben döntött a testület, az anyai örömök elé néző dr. Derján Barbarát Ráczné Kocsis Ilona, a Polgármesteri Hivatal irodavezető-helyettese váltja a Tisza Média Kft. felügyelőbizottságában.

Gyarapodó költségvetés,hitelkeret
Döntően a 16 %-os adókulcs miatti bérkompenzáció, valamint az intézményi működési bevételek következtében 52,3 millió forinttal nőtt az önkormányzat költségvetésének főösszege, amely így meghaladja a 8,1 milliárd forintot. Kiadási oldalon a felhalmozási és tőkejellegű kiadások, ezen belül a beruházási kiadások, valamint a folyó működési kiadások növekednek a módosítás következtében. A költségvetéssel összefüggésben a testületúgy határozott, hogy az általános tartalék terhére 1,7 millió forintot biztosít a Polgármesteri Hivatal részére számítástechnikai eszközök beszerzésére, illetve – ugyancsak a tartalék terhére – 1,5 millió forinttal kiegészíti az egyéb kommunális feladatok előirányzatát az elhasználódott játszótéri elemek javítása, pótlása érdekében. Amint arról korábban beszámoltunk, a képviselő-testület augusztusi ülésén – az átmeneti likviditási nehézségek áthidalására – 500 millió forintos rövid lejáratú folyószámla-hitelkeret megnyitását engedélyezte az OTP-nél. Most az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárás lezárásáról, gyakorlatilag a hitelkeret kondícióiról határozott a testület. Az 500 millió forintos hitelkeret futamideje egy év, kamata egy havi BUBOR (budapesti bankközi kamatláb) + 2 százalék, a kezelési díj évi 0,5 %, a rendelkezésre tartási díj évi 0,2 %. A feltételek lényegében azonosak a korábbi hitelkeret-szerződésben foglaltakkal, s az igénybevételtől függően maximum 3-4 millió forintos kiadással számolhat az önkormányzat.

Étkezés kártyával
A képviselő-testület döntése értelmében a Városi Intézményellátó Szervezet a 2011/2012-es tanév első félévében a Hunyadi iskola felső tagozatán, illetve az Eötvös középiskolában kísérleti jelleggel kártyás étkeztetési rendszert vezet be. A kártyás étkeztetés egyik eleme annak az intézkedéssorozatnak, melynek révén a gyermekétkeztetés térítési díjánál jelentkező tetemes kintlévőség csökkentését reméli az önkormányzat. Tiszaújváros oktatási, nevelési intézményeiben ugyanis mintegy 11,1 millió forintos a díjhátralék, ennek közel 70 százaléka az általános iskolai befizetések elmaradásából adódik. A VISZ kimutatása szerint a hátralékos gyermekek száma 540 fő. A díjhátralék behajtása meglehetősen nehézkes folyamat, a fizetési kötelezettségét nem teljesítővel szemben közigazgatási hatósági eljárás indítható, ennek végén akár végrehajtás is történhet. A tapasztalatok szerint a szülők fizetési morálja egyre romlik, a felszólítások, behajtások hatékonysága pedig csekély. AVISZ legutóbb 158 gyerek esetében 1.017 ezer forintos hátralékot jelzett, de augusztus 31-ig csupán 89 szülő tett eleget – többen csak részben – fizetési kötelezettségének. Az első félévben a felszólítások, végrehajtások eredményeképpen mintegy 2 millió forint díjhátralékot fizettek be, ugyanakkor havonta 500-700 ezer forint új hátralék keletkezik. A kártyás rendszer – egyelőre kísérleti – bevezetése mellett a VISZ havi rendszerességgel tájékoztatja a hátralékosokról az intézményvezetőket, akik a gyermek- és ifjúságvédelmi felelősök és a Gyermekjóléti Szolgálat bevonásával működnek közre a díjhátralék rendezésében.

Hasznos Kazinczy
Az egykori Kazinczy iskola épülete – miután a szakrendelők visszaköltöztek a felújított rendelőintézetbe – jelenleg üresen áll. A képviselő-testület most úgy határozott, hogy az épület továbbra is maradjon önkormányzati tulajdonban, kezelője pedig 2012 januárjától a Városi Intézményellátó Szervezet legyen. A tervek szerint az épületben több, fontos feladatot ellátó szervezet, egyesület kapna helyet. Egyebek mellett ide költözhetne a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ügyfélszolgálata, a Magyar Vöröskereszt területi szervezete, a Tiszaújvárosi Polgárőrség, a Tiszaújvárosi Nyugdíjasok Egyesülete, valamint a lengyel, a ruszin és az örmény kisebbségi önkormányzat. A felsorolás nem teljes, felvetődik például, hogy amennyiben az állam átveszi a középiskolai kollégium működtetését, szükségessé válhat a VISZ székhelyének áthelyezése is. A testület a polgármestert és a jegyzőt felhatalmazta, hogy folytassák le az egyeztető tárgyalásokat az elhelyezést igénylő szervezetekkel.

Egy járattal kevesebb
A képviselő-testület júniusi ülésén úgy határozott, hogy az alacsony kihasználtság ellenére szeptember 30-ig finanszírozza a Tisza-part városrészbe közlekedő ,,műszakos” autóbuszjáratokat. Időközben a Borsod Volán folyamatosan utasszámlálást végzett. E szerint az 5:30-as
járat átlagos utasszáma 0 fő, csakúgy, mint a 14:15-ösé, a 21:30-asé és a 22:15- ösé. A Borsod Volán ennek alapján mind a reggeli (5:30, 6:15), mind az esti (21:30 , 22:15) járatpár megszüntetését javasolta. A képviselő-testület – egyetértve a Polgármesteri Hivatal álláspontjával – úgy határozott, hogy a reggeli és a kora délutáni (13:30, 14:14) járatokat december 31-ig tovább működteti, az esti járatot azonban október elsejével megszünteti. Az utasforgalmi adatokat továbbra is rögzítik és amennyiben szükséges, a képviselő- testület decemberben ismét tárgyal a kérdésről.

Ferenczi László

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek