2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF

Jó ütemben halad az újkazinci városrész rehabilitációja

Kazincbarcika – Közterületek, lakóházak, intézmények újulnak meg annak a nagyszabású Európai Uniós városfejlesztési programnak a keretében, mely az újkazinci városrészen folyik.

 

Az éppen egy éve kezdődött projekt keretében már befejeződött a Veres Péter és a Mikszáth Kálmán úti lakóépületek felújítása, mely 254 lakást érintett. Elkészült az orvosi rendelőt és a gyógyszertárat magában foglaló épület rekonstrukciója és az előtte található közterület is jelentős változáson esett át. Teljesen megújultak az akcióterületen található terek, parkok, járdák, sétányok, parkolók, és a gyerekek legnagyobb örömére a Csokonai úti játszótér is olyan modern és biztonságos lett, amilyenre vágytak az ott élők. A bölcsőde felújítása jelenleg is tart: itt kicserélik a nyílászárókat és az épület utólagos hőszigetelését végzik, továbbá az intézmény egy közösségi térrel is bővül.

 

Egészségmegőrzés és álláskeresés

A több mint 800 millió forintos beruházás olyan elemeket is tartalmaz, mely az akcióterületen élők szociális jellegű támogatását célozza meg. Így többek között már elkezdődött az a munkaerő-piaci beilleszkedést elősegítő képzés is, mely 4 szakmában ad majd OKJ-s bizonyítványt: targoncakezelő, épületfalazó, élelmiszer- és vegyi áru eladó, illetve számítástechnikai szoftverüzemeltető szakmákban. A nyáron indult programban közel harmincan vesznek részt; az önkormányzat pedig partnerként működik együtt az Északmagyarországi Regionális Munkaügyi Központ Kazincbarcikai Kirendeltségével, illetve más képzőhelyekkel.

A nagyszabású projektben egészségmegőrző programcsomag is szerepel, ennek keretében kérdőívek segítségével megtörtént az akcióterületen élők igényeinek felmérése. Előadásokra is sor került már, az eddigi legsikeresebb Dr. Zacher Gábor toxikológus „East Balkán – egy tragédia margója” című programja volt, melyre több mint százan voltak kíváncsiak. Ezen jellegű tevékenységek az Ideál Életreform Népfőiskola Közhasznú Egyesület együttműködésével zajlanak.

A 2012. június végéig tartó projektben környezetszépítő akciók, a polgárőrmozgalom akcióterületi bővítése és az új közösségi bővítményben szabadidős, családi programok is szerepelnek.

Az Európai Unió és a Magyar Állam által nyújtott támogatás összege 500 000 000 Ft.

 


Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…