2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

Fókuszban a tudományos eredmények


Csaknem 200 milliós pályázat szolgálta a Miskolci Egyetem és hallgatói sikereinek népszerűsítését

Szeptember végén zárul az az európai uniós pályázat, mely kétéves időtartama alatt a régió meghatározó felsőoktatási intézménye, a Miskolci Egyetem tudományos eredményeinek népszerűsítésére s a tehetséggondozásra fókuszált. „A tudományos utánpótlás-nevelés és a műszaki, informatikai életpálya elismertségének növelése a Miskolci Egyetem stratégiai céljaival összhangban” című projekt  keretében csaknem 200 millió forint támogatta e célokat.
A Miskolci Egyetem kiemelt fontosságúnak tartja, hogy a tudományos életpályát és a falai között született tudományos eredményeket ismertté, elismertté tegye. Ezek közzététele nemcsak a gazdaság, de a társadalom egésze számára is alapvető jelentőséggel bír. A projekt támogatásával e célokat a matematikai, természettudományi, műszaki és informatikai tudományterületekre koncentrálva valósíthatta meg az egyetem 2 éven keresztül.
A projekt 15 modulból épült fel. Ezek egyebek mellett a tudományos diákköri munka, a kutatási-fejlesztési és innovációs eredmények munkaerőpiac felé való terjesztése, a gazdasági szereplőkkel való célzottabb partnerség vagy olyan nagyrendezvények révén koncentráltak a fenti célok megvalósítására, mint például a Kutatók Éjszakája vagy az Ásványfesztivál.
A tudományos tevékenységek népszerűsítésének kiemelt célközönsége volt (s természetesen a jövőben is az lesz) a továbbtanulás előtt álló fiatalok köre. Őket egyebek mellett a korosztályuknak megfelelő, aktív részvételt és publikációs lehetőséget is rejtő tudományos diákkonferenciák, tehetséggondozó programok szólították meg, csakúgy, ahogyan az interaktív, természettudományos ismereteket fejlesztő kiállítások, bemutatók, események. A kutatás-fejlesztési-innovációs eredmények elterjesztése elsősorban a gazdasági szektor szereplői felé irányult például tudományos, technológiai és innovációs ismeretterjesztő rendezvények, kiállítások révén.
A célok között szerepelt ugyanakkor a műszaki karos hallgatók tudományos érdeklődésének szélesítése, más karok hallgatói érdeklődésének felkeltése a természettudományi ismeretek iránt, valamint a szélesebb közvélemény − kiemelten a középiskolás korosztály − körében az új tudományos eredmények népszerűsítése. A már egyetemi hallgatókat innovatív, kreatív megoldások alkalmazására ösztönözték a pályázat egyes programpontjai a TDK munka elkészítése során.
A megvalósítás a hallgatói karrierutat is támogatta: azt is lehetővé tette, hogy a hallgatók saját tudományterületükön saját kapcsolati hálót építsenek ki, nyelvtudásukat fejlesszék – erre például nemzetközi nyári egyetem nyújtott lehetőséget. A PhD hallgatók tudományos eredményeinek közzétételére, a publikációs lehetőségek biztosítására ugyancsak nagy hangsúlyt fordítottak a pályázat szakmai megvalósítói.
A projekt a Miskolci Egyetem céljaival összhangban, azokat támogatva nagyban szolgálta tudásalapú gazdaság és társadalom építésének, formálásának erősítését, felgyorsítását is.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…