2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Ismét „bizonyított” a gazdagok kormánya

A Jobbik kezdeményezte a nyugdíjjárulék fizetés felső határának eltörlését. Jelenleg az, akinek éven belül összesített jövedelme eléri a bruttó 7 millió 665 ezer forintot, annak ezen összeg felett nem kell nyugdíjjárulékot fizetni – igaz, cserébe nyugdíjfizetési felső határ is van.

A Jobbik ennek a felső határnak az eltörlését kezdeményezte a nyugdíjkorlát megtartása mellett. Ennek oka, hogy az Orbán-kormány folyamatosan a nyugdíjkassza hiányára hivatkozva sújtja komoly megszorításokkal az alacsony jövedelműeket. Ide tartozik többek közt a korkedvezményes, korengedményes és szolgálati nyugdíjak megszüntetése is.

A magyar nyugdíjrendszer szolidaritási alapon működő, felosztó-kirovó rendszerű, a mai helyzet pedig egyértelműen azt a társadalmi szolidaritást kívánja, hogy azok járuljanak hozzá a nyugdíjkassza bevételeihez a továbbiakban, akiknek nem a mindennapi megélhetésük kerül veszélybe emiatt.

A költségvetési bizottság kormánypárti többsége – már megszokott módon – leszavazta a kezdeményezést, nem támogatják, hogy akinek az addigi összesített éves jövedelme meghaladja a közel 8 milliós határt, annak is – a mostani gyakorlattal ellentétben – kelljen nyugdíjjárulékot fizetni. A jelenlegi szabályozás szerint ugyanis a határ felett keresők arányaiban alacsonyabb közterhet viselnek, mint az alacsony jövedelműek. A javaslat célja pedig éppen az, hogy a sokat keresőket is a kiskeresetűekkel azonos terhekkel sújtsák.

Az eset ismét bizonyítja: a gazdagok kormánya elutasítja a jól keresők közteherviselésbe történő nagyobb arányú bevonását, ugyanakkor gond nélkül von vissza nyugdíjakat, és sorozatos megszorító intézkedéseivel veszélybe sodorja kiskeresetű családok tízezreinek mindennapos megélhetését.

Bertha Szilvia, a Jobbik országgyűlési képviselője

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek