2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Drágul az élet

A legtöbb boltban kapható termék drágul januártól az áfaemelés miatt: ezt mondták szombaton a kereskedők az RTL Híradónak.

A legtöbb boltban kapható termék drágul januártól az áfaemelés miatt: ezt mondták szombaton a kereskedők az RTL Híradónak. De hogy pontosan mi mennyivel lesz drágább, azt még nem lehet tudni, mert nagy a verseny. A benzin és a gázolaj ára is nő az áfaemelés miatt. Januártól várhatóan minden kútnál 400 forint felett tankolhatunk, akár dízelt, akár benzint.


Pontos kasszát vezet a négytagú Lehelvári család: élelmiszerre egy hónapban 50 ezret költenek. Úgy, hogy mindenből az olcsóbbat választják. Január elsejétől ennyi nem lesz elég. A kormány ugyanis megemeli az áfát 25-ről 27 százalékra. Ha ezt a kereskedők teljesen áthárítják a vásárlókra, akkor, ami eddig 125 forint volt, ezután 127 lesz. Ami pedig 50.000 volt, az 50.800 forintba kerül majd.

De nem nő mindennek az ára az áfaemelés miatt: kenyér, tej, könyvek, újságok, gyógyszerek, ezek kedvezményes áfakörbe tartozó termékek.

A Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint az áfaemelés egy részét átvállalják majd a kereskedők.

„Az alapvető cikkeknél ma szinte lehetetlen árat emelni, tehát az alapvető élelmiszereknél a kereskedők nagyon óvatosak lesznek, ugyanakkor ha egy termék jobban fogy, akkor megkockáztathatja a kereskedő az áremelést” – mondta Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára.

Muszáj, hogy az áfaemelés egy részét áthárítsák a vevőkre – ezt mondta az egyik áruházlánc szóvivője.

„Az elmúlt időszakban a tartalékok elfogytak, tehát az teljesen bizonyos, hogy a kettő százalékos adóemelésből származó árkülönbséget nem nagyon fogja tudni egyik szféra sem lenyelni” – mondta Fodor Attila, a CBA szóvivője.

A tankolás viszont egyértelműen drágább lesz az RTL Híradó által megkérdezett elemző szerint. A gázolaj és a benzin literje is többe kerülhet majd 400 forintnál.

„Január elsején 6 forinttal emelkedik a benzin és a gázolaj ára, természetesen hangsúlyozom, hogy csak akkor, ha semmi más nem változik, vagyis ha nem emelkedik a világpiaci ár, és a forint nem romlik” – mondta Bartha Judit, a GKI elemzője.

Az RTL Híradó megkérdezte a Nemzetgazdasági Minisztériumot is arról, hogy miért pont az áfát emelték meg. A minisztérium szerint ez az adó, amit a legnehezebb kikerülni, és abban bíznak, hogy a legtöbb kereskedő átvállalja az adóemelés nagy részét.

RTL

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek