2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

FesztMagyar – az identitás összeköt

Miközben nagyban zajlik a nemzetközi hekkerkonferencia a Millenáris, B épületében, a parkban új kulturális szimbólumrendszer kel életre szeptember 16 és 18 között. Ez a szimbólumrendszer nem másból, mint közismert fogalmakból áll. A játék – merthogy így is felfogható – évszázados üzenetek egy szóba sűrítéséből áll. Ha megkérdeznék tőled, szerinted miről szól, hogyan tömöríthető egy fogalomba egy olyan város, mint pl. Kassa, mit válaszolnál…? No, mi pont ezt a kérdést tettük fel 10 kárpát-medencei városnak…

Abból az egyszerű tényből indult ki a kezdeményezés, hogy a Kárpát-medence egy egységes, sajátos „mikroklímával” rendelkező hely. Bár a politika ezernyi törést okoz benne, a gazdaságtól az életszemléletig önálló arculattal bír. Az egyediség nemcsak nagyban, hanem mikroszinten is felfedezhető: egy-egy térség, egy-egy város saját üzenetet hordoz magában. Csak úgy lehet eredményesen és hosszútávon építkezni e tájakon és az egész medencében, ha ezeket az üzeneteket megértjük – és alkalmazzuk a piacépítéstől a marketingen át a kultúráig és gasztronómiáig.

A sajtóreggelin Benyák Zoltán, a Millenáris stratégiai vezetője így fogalmazott: „10 várost hívtunk meg ebbe a kezdeményezésbe; 10 géniuszt zártunk egy-egy fogalomba; és 10 életérzést bontunk ki a FesztMagyaron. Ezen a néven indul ugyanis kárpát-medencei útjára e rendezvénysorozat, melynek 10 kakas torkán át adunk először hangot. Szeptember 7-én reggel kakaskukorékolással fújunk ébresztőt, adunk hírt a Kárpát-medence új kulturális kódolásáról és annak feltöréséről.”

A FesztMagyaron bemutatkozó 10 város (Kassa, Miskolc, Nyíregyháza, Beregszász, Békéscsaba, Arad, Székesfehérvár, Kolozsvár, Magyarkanizsa, Lendva) már első ránézésre sokban eltér majd a szokványos fesztivállátványoktól. A városok standjai mellett olyan markáns, modern installációk lesznek láthatók, melyek a városok egy-egy fogalmait, üzeneteit fejezik ki. A kiállítói pavilonok és kulturális programok jórészt e köré a fogalmak köré épülnek majd: lesz kolbászárverés, városképből kirakott 1 négyzetméteres kirakó, a zene iránt érdeklődők több mint 10 helyi zenekar koncertjeiből válogathatnak.

A FesztMagyaron bemutatkozó városok képviselői közül, a Békéscsabai Kulturális Központ igazgatója Szente Béla így fogalmazott: „Békéscsaba szeretné megmutatni értékeit, azt, hogy mi, békéscsabaiak sok mindenre büszkék lehetünk a gasztronómia, a kézművesség és a művészetek területén is. A helyi termékek széles választéka mellett számos más portéka modern népmesei környezetbe ágyazva fog megjelenni a rendezvényen. Csabai ízek, illatok és Schéner Mihály Kossuth-díjas festőművész egyedi látványvilága várja a Békéscsaba-stand látogatóit, akik reményeink szerint kedvet kapnak az igazi Békéscsabára látogatáshoz is.“

A FesztMagyarban a nóvum az eredeti látásmód. A FesztMagyar az a nézőpont, ahonnan, ahogyan mi, magyarok látjuk a világot. Ezt a nézőpontot senki jobban meg nem ragadta, mint Rofusz Ferenc, Oscardíjas filmrendezőnk. Ezért keresve sem találtunk volna jobb „társrendezvényt”, mint a 30 éve várt, új animációs filmjét, a Ticket bemutatását. A film debütációja a FesztMagyar nulladik napján, szeptember 15-én lesz a Teátrumban, és a rendezvény mindhárom napján megtekinthető majd a Millenárison.

Rofusz Ferenc így összegezte új filmjét: „Mi az élet? – ezt az örök kérdést közelíti meg a TICKET. A film egy férfi életét kíséri végig, (hősünk) saját szemszögéből, a születéstől a halálig. Az élet fordulópontjai jelennek meg, melyben hősünk léte is összefoglalódik. Üzenetét úgy is összegezhetnénk: Az élet értelme egy értelmes élet!”

A 10 éves Millenáris ezzel a saját rendezvénnyel is tisztelegni kíván az intézményhez hű látogatók előtt. A FesztMagyar nem egyszeri rendezvény, hanem évente kétszer ugyanaz a 10 város jelenik meg a Millenárison, más-más programokkal, de azonos üzenettel. A most bemutatkozó 10 város 2012 nyarától más, kárpát-medencei városokba is így együttesen, FesztMagyar néven elutaznak és bemutatkoznak. 2012 őszétől pedig újabb 10 város mutatkozik be a Millenárison.

A rendezvény fővédnöke Potápi Árpád, a Parlament nemzeti együttműködés bizottságának elnöke.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek