2024. 07. 21. vasárnap

Dániel, Daniella
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

Új digitális tananyagok a műszaki képzésben

Elkészültek az elektronikus tankönyvek, amelyek a Miskolci Egyetem két műszaki kara által kifejlesztett tananyagokat tartalmazzák. A csaknem 100 milliós pályázat eredményét – modern formában, korszerű tartalommal – hamarosan ingyenesen hozzáférhetővé teszik az interneten.

A Miskolci Egyetem két műszaki kara, a Műszaki Anyagtudományi Kar, valamint Gépészmérnöki és Informatikai Kar digitális tananyag modulokat dolgozott ki, valamint adatbázisokat hozott létre a régió fejlődésének szempontjából kiemelt fontosságú műszaki területeken.

A munka az alábbi műszaki területeket érintette: anyagtudomány és nanotechnológia; energiafelhasználás; korszerű vegyipari technológiák és kémiai alapjaik; öntészet és metallurgia; gépipari technológiák; logisztikai hálózatok; termék- és gyártóeszköz-fejlesztés, termékbiztonság; vegyipar és energetika. A pályázat keretében kifejlesztett tananyagok digitalizálását, elektronikus tankönyvek (flipbook) formájában való feldolgozását a Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt. konzorciumi partnerként végezte.
Az újszerű digitális eszköz, a flipbook használata nagyon hatékonyan támogatja a tanulás folyamatát. A nem hagyományos értelemben vett könyvek egyebek mellett animációkkal, videókkal, számos keresési lehetőséggel, interaktív formában állnak a felhasználók rendelkezésére. A pályázat lezárása után a tananyagok on-line módon ingyenesen elérhetővé válnak a www.tankonyvtar.hu oldalon.

Az Észak-magyarországi régió vezető felsőoktatási intézménye, a Miskolci Egyetem két műszaki kara a „Korszerű anyag-, nano- és gépészeti technológiákhoz kapcsolódó műszaki képzési területeken kompetencia alapú, komplex digitális tananyag modulok létrehozása és on-line hozzáférésük megvalósítása” című (TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0001) projekt keretében valósította meg mindezt.

A pályázat szakmai megvalósítása 2010. március 1-jén indult. Kidolgozásában mintegy 190 fő vett részt, zömében a Gépészmérnöki és Informatikai Kar, valamint a Műszaki Anyagtudományi Kar oktatói és kutatói. A program keretében kifejlesztett tananyagok a Miskolci Egyetem Műszaki Anyagtudományi, illetve Gépészmérnöki és Informatikai Karának jelentős oktatási-képzési területét lefedik. A tananyagok moduláris felépítésüknél fogva alkalmasak a Miskolci Egyetemen folyó felsőfokú szakképzés, alap-, mester- és doktori képzés területén történő alkalmazásra.

A projekt szakmai megvalósítását Prof. Dr. Gácsi Zoltán szakmai vezető, a Műszaki Anyagtudományi Kar dékánja irányította és felügyelte.

A projekt adatai:
Kedvezményezett: Miskolci Egyetem, Nemzeti Tankönyvkiadó Zrt.
Projekt összköltsége: 94 140 200 Ft
Támogatás összege: 75 312 160 Ft
Saját forrás összege: 18 828 040 Ft
Időtartam: 2010.03.01.-2011.09.30.
Szakmai vezető: Prof. Dr. Gácsi Zoltán dékán, tanszékvezető egyetemi tanár
Projektmenedzser: Dr. Bányainé dr. Tóth Ágota egyetemi docens

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek