2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Nyári villáminterjú Oszvald Marikával

Nyári villáminterjú Oszvald Marikával

Nyári villáminterjú Oszvald MarikávalA Miskolctapolcai Nyár rendezvénysorozat már tavaly is nagy sikert aratott, ám repertoárjából sokan hiányolták az operettet, mint klasszikus magyar műfajt Idén ez sem fordulhat már elő, hiszen július 16-án este a Művészetek Házában a Pesti Magyar Operett Színpad nagyszabású gálát tartott, ahol a közönség részleteket hallhatott többek között a Csárdáskirálynőből, a Marica Grófnőből – csak hogy néhányat említsünk a legismertebb magyar operettek közül. Az est szárvendége az, az Oszvald Marika volt, akinek neve Magyarországon mára szinte egybeforrt a szubrett-szerepkörrel. Vele beszélgettünk előadás előtt.

– Járt már korábban Miskolcon?
– Persze, rengetegszer voltam itt, kultúrházakban is, a színházban is, úgyhogy elég jól ismerem ezt a várost ilyen szempontból, és azt kell, hogy mondjam, hogy tényleg fantasztikus a város kulturális élete.

– Nyáron is vannak fellépések, mint például a mostani. Mennyi ideje jut a pihenésre?

– Az idén nyáron elég kevés, hála Istennek tényleg tele vagyok munkával, ezeken kívül pedig elég sok összejövetel van nálam nyáron, hisz igyekszem összehozni azokat a csoportokat, amelyeknek fontos szerepe volt az életemben, például iskolástalálkozók, a régebbi színházas csapat, az újabb társaim, és ilyenkor hozzuk be azt a lemaradást az emberi kapcsolatok terén, ami év közben elmaradt.

– Nemsokára indul is a következő évad. Lehet arról már tudni, hogy milyen feladatai lesznek?

– Igen, a Pompadour című operettet fogják bemutatni a színházban tavasszal, és abban játszom.

– A Budapesti Operettszínház mostanában több operettet is felújított, modernizált. Nem hiányoznak önnek a klasszikusabb változatok?
– Nem gondolnám, hogy annyira át lettek alakítva. A díszletek persze másabbak, de ez részben amiatt is van, hogy például a Dr. Bőregér utazó darabnak készült. Én személy szerint jobban szeretem azokat, amelyek jobban tükrözik az eredeti miliőt, de néha a szükség törvényt bont. Mindazonáltal a darabok felfogása teljesen klasszikus.

– Pályafutása során több nagy színész mellett is játszott. Ki az, akivel igazán sikerült megtalálnia a közös nevezőt?
– Bajor Imrével, akivel a Mágnás Miskában vagyunk társak, élményszerűek voltak a próbák is, és az előadások is azok, mert nagyon jó kolléga, és remekül meg lehet vele teremteni az összhangot.

* * *

A Pesti Magyar Operett Színpad – amelynek csapatával a művésznő fellépett – 2002-ben alakult, jelenleg hatvanfős, színészekből, énekesekből, táncosokból álló társulatával járja az országot, amelynek szinte minden pontján léptek már fel gálaműsoraikkal, amelyekben rendszerint részt vesz egy neves vendégművész is. Szabó Árpád igazgató elmondása szerint céljuk az, hogy a zenésszínház-kedvelő fiatalok a jelenleg rendkívül népszerű musicalek mellett az operetteket is megismerjék és megkedveljék.

Dicsuk Dániel
Nyári villáminterjú Oszvald Marikával

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…