2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
A népi kultúra ünnepe

A népi kultúra ünnepe

A népi kultúra ünnepeHuszonnegyedik alkalommal rendezték meg Mezőkövesden a Matyóföldi Folklórfesztivált július 31-e és augusztus 2-a között. A háromnapos színvonalas nemzetközi rendezvényen a mezőkövesdi és ózdi néptáncegyüttesek fellépése mellett a látogatók ízelítőt kaphattak a görög, a belorusz, a szlovák, az indiai, valamint a perui és a japán népi kultúrából.

A fesztivált Eckhardt Júlia „A Shakti ezer arca” – a teremtő női energia az indiai táncban- című fotókiállítása nyitotta meg július 31-én. A tárlat megnyitója után az ázsiai ország népviseleteiből láthattak bemutatót az érdeklődök. A rendezvény ezt követően Szivárványest a Táncpajtában című műsorban a határon túlról érkezett együttesek közül a belorusz, a görög és az indiai fellépők színvonalas előadását tekinthették meg a vendégek. Az ír népzenét játszó Firkin zenekar több, mint egy órás koncertje szintén nagy sikert aratott. A kellemes, fülbemászó dallamok, a lendületes zene sok látogatót csalogatott a tánctérre. A népzene mellett gasztronómiai kirándulást is tehettek a látogatók, hiszen az ír gulyást, valamint a szigetország lakóinak kedvelt nedűjét, a Guinness sört is megkóstolhatták a koncert ideje alatt.
A fesztivál második napja délelőtt, valamint délután a vendég néptánccsoportok műsorával folytatódott a Táncpajtában. Az előadásokon túl a Hadas városrészben felállított sátorokban, valamint az alkotóházakban a matyó mellett több nemzet kultúrájával is részletesen megismerkedhettek az érdeklődök. A szombati program magyar esttel folytatódott. A Táncpajtában megrendezett műsorban az Ózdi és Mezőkövesdi Néptáncegyüttes és az est vendégeként színpadra lépő kassai Omladina Néptáncegyüttes látványos előadását nézhették meg a résztvevők. A zenés-táncos produkciókat követően „Semmicske énekek” címmel Bognár Szilvia és zenekarának népzenei összeállítását hallgathatták meg a fesztivál látogatói. A magyar estet Cuháré zárta, melyhez a talpalávalót a Szöktető zenekar szolgáltatta.
A nemzetközi fesztivál záró napján délelőtt és délután ismét a vendég együttesek fellépései biztosították a tartalmas szórakozást. A mezőkövesdi hagyományőrző csoportok mellett színpadra lépett egyebek mellett a Harsányi Pávakör, a dél-amerikai népi kultúrát ápoló mezőkövesdi Jatari Indián Népművészeti Egyesület, illetve a szintén mezőkövesdi Mesélő Fátylak Hastánccsoport is. A hagyományokhoz hűen az esti program felvonulással kezdődött, mely során a résztvevő csoportok a település főteréről indulva a Városi Sportcsarnokig, látványos zenés-táncos bemutatót tartottak kulturális hagyományaikból. A gálaműsor nyitóbeszédét Tállai András Mezőkövesd polgármestere tartotta meg. A város első embere kiemelte, hogy nagyon fontos feladat a hagyományok ápolása, az ősőktől kapott kulturális értékek megbecsülése és megőrzése, melyre nagy gondot fordítanak a Mezőkövesden élők, s ennek egyik ékes példája a nagy hagyományokkal rendelkező folklórtalálkozó megtartása. Tállai András hangsúlyozta, hogy Mezőkövesd Város Önkormányzata a jövőben is áldozni fog a hagyományápolásra. Mindemellett örömét fejezte ki aziránt, hogy a fesztiválon közösen ünnepeltek a mezőkövesdi, tardi és szentistváni hagyományőrző csoportok, hiszen a matyó népi kultúrát mindhárom település egyformán képviseli. A hivatalos program Nagy Bandó András köszöntőjével folytatódott. Az ismert humorista, író és költő szintén fontosnak tartja őseink kulturális értékeinek ápolását és megőrzését. Nagy Bandó András beszéde után a résztvevő együttesek képviselői Tállai András polgármestertől, valamint Berecz Lászlónétól a Matyó Népművészeti Egyesület vezetőjétől ajándékot vehettek át. A fesztivál ezt követően a néptánccsoportok késő estig tartó színes, változatos műsorával folytatódott.

 

/ÖS/

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…