2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

Elérte az Irene hurrikán Észak-Karolinát

Mintegy 140 kilométer/óra sebességű széllökések kíséretében elérte szombaton az észak-karolinai Cape Lookoutot a némileg legyengült, de így is igen veszélyes Irene hurrikán. Máris tízezrek maradtak áram nélkül. Az Egyesült Államok hatóságai több mint kétmillió embert szólítottak fel a keleti parton arra, hogy hagyják el otthonukat.
Elérte az Irene hurrikán Észak-Karolina partjait helyi idő szerint szombat reggel. Bár az Irene ereje gyengült, még így is 142 km/h sebességgel haladva veri fel a homokot és a vizet minden irányban – számol be a CNN. Tízezrek vannak áram nélkül.

Több mint kétmillió embert szólítottak fel a hatóságok az Egyesült Államok keleti partján, hogy a hurrikán közeledte miatt átmenetileg hagyja el otthonát, és menjen biztonságosabb helyre – írja a BBC brit közszolgálati médium internetes oldala. New Yorkban az alacsonyabban fekvő városrészekben, például Manhattanben és Long Islanden több mint 250 ezer embert, a szomszédos New Jersey államban további 750 ezret érint a kitelepítés. Bár az Országos Hurrikánközpont az Irene-t visszaminősítette kettes kategóriából egyesbe, még így is 150 kilométer/órás széllökésekre lehet számítani.

Az Irene hurrikán előzőleg végigvonult a Karib-tenger térségén, több százmillió dolláros kárt okozott Puerto Ricóban, a Dominikai Köztársaságban és a Bahama-szigeteken. Hárman életüket vesztették az ítéletidőben. Egyes becslések szerint a hurrikán több mint tízmilliárd dollárnyi kárt is okozhat az Egyesült Államok keleti partján. 2005-ben a Katrina hurrikán, amelynek következtében víz alá került New Orleans nagy része, 80 milliárd dolláros kárt okozott.

Forrás: origo.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…