2024. 08. 17. szombat

Jácint
1 EUR 396 HUF
1 GBP 465 HUF

Nagy-patak rekonstrukció

Hamarosan befejeződik a Gyöngyös Városában a Nagy-patak belterületi szakaszának rekonstrukciója. A 2685 méter hosszban végzett munkálatok célja, hogy a patak medre a mértékadó vizeket a lehető legbiztonságosabban vezesse le és a lehető legkisebb mértékűre csökkentse a patakmederrel határos belterületek veszélyeztetettségét. A mederszakasz rekonstrukcióját 100 %-ban, pályázati forrásból végzik el.  Gyöngyös városát a település nyugati részén átszelő Gyöngyös Nagy-patak a várost érintő vagy azt megközelítő vízfolyások közül a legnagyobb. A rekonstrukcióval érintett burkolt mederszakasz 2685 m hosszú. Itt jelenleg 12 db híd és 2 db eséscsökkentő műtárgy található.

A problémák legfőbb oka az, hogy 1998 óta sorozatosan bekövetkező jelentős árvizek alakultak ki, amelyek a mederben súlyos károkat okoztak és a teljes helyreállítás azóta sem történt meg.  
A város belterületi szakaszain bekövetkező további mederkárosodások veszélyeztethetik a város közműhálózatát, az utakat, valamint a patakkal szomszédos ingatlanok területéből a kialakuló szakadópartok földterületeket is elvehetnek.
A Gyöngyös Nagy-patak jelenleg végzett rekonstrukció célja, a rehabilitációra kijelölt mederszakasz olyan műszaki állapotának a helyreállítása, hogy ott a mértékadónak tekintett lefolyások megfelelő biztonsággal levezethetők legyenek és ezáltal a lehető legkisebb mértékűre csökkenjen a patakmederrel határos belterületek veszélyeztetettsége.
A projekt keretében megvalósítandó legfontosabb legfontosabb fejlesztések:
– partfalmagasítás
– burkolatot építés
– fenékküszöb építés
Az elmúlt hetekben a patak medréből 6710 tonna törmeléket távolítottak el. Megjavítottak 9490 m2 partfalat.  
A projekt teljes költsége megközelíti a 380 millió Ft-ot

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Egyelőre nem kell átírni a magyar kamatpályát, az alapkamat az év végére várhatóan 6,25 százalékra csökken, és még így is maradhat mozgástere a jegyba…

További cikkek