2024. 07. 20. szombat

Illés
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF

A fejedelem Sárospatakon

Augusztus 26-án mutatják be Sárospatakon Moravecz Levente, Horváth Krisztián és Balásy Szabolcs közös szerzeményét, „A Fejedelem” című musicalt.  
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat a Rákóczi Emlékév méltó megünneplésére kezdeményezte az alkotás megszületését.

A részleteket sajtótájékoztatón ismertette Dr. Kovács János a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Hivatalának főjegyzője, valamint Aros János, Sárospatak polgármestere, továbbá Kelemen Csaba színművész, az Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója, és Moravecz Levente, színművész-rendező, a darab írója.

Dr. Kovács János megyei főjegyző ismertette: a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés 2011-et Rákóczi emlékévvé nyilvánította a Rákóczi szabadságharcot lezáró Szatmári békeszerződés aláírásának 300. évfordulója alkalmából. Ugyanakkor Borsod-Abaúj-Zemplén megyének számos más oka is van arra, hogy fejet hajtson a Nagyságos Fejedelem előtt, hiszen II. Rákóczi Ferencnek számos kötődése van főleg a zempléni és abaúji, valamint a borsodi területekhez is.

A főjegyző ismertetése szerint az emlékév méltó nyitányaként tudományos konferenciára került sor „II. Rákóczi Ferenc emlékezete” címmel. Már zajlanak az előkészületei az iskoláskorú gyermekek számára szervezett vetélkedőnek, amelynek célja Rákóczi Ferenc személyiségének, és a Szabadságharcnak a jobb megismerése.

Az év végén magángyűjtők birtokában lévő festményekből nyílik tárlat, decemberben pedig a hagyományos nagybarcai Tollas Tibor szavalóverseny szabadon választott része kapcsolódik a Nagyságos Fejedelemhez.

„A fejedelem” musical ősbemutatóját Egerben tartották, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei nyitóelőadás Sárospatakon lesz, a „Kultúra magyar városában”, a „Rákócziak ősi fészkében” – ismertette Aros János, Sárospatak polgármestere. A Vízikapunál lévő szabadtéri színpadon mutatják be a darabot.

Kelemen Csaba színművész, az Agria Játékok Közhasznú Nonprofit Kft. igazgatója a sajtótájékoztatón azt közölte: II. Rákóczi Ferenc az elmúlt időszakban méltatlanul elfeledett, ezt a hiányt pótolja a Rákóczi Emlékév, és az, hogy „A fejedelem” musical bemutatója kapcsán – mint fogalmazott – Rákóczi hazatér Sárospatakra.

Moravecz Levente, színművész-rendező, a darab írója arról tájékoztatott, hogy a darab üzenetét mindenek előtt a fiatal nemzedéknek szeretnék eljuttatni. Az alkotómunka során arra törekedtek, hogy fogyasztható, magával ragadó formában idézzék fel a történelmi múltat.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek