2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Zöld-Hírek
  • »
  • A Bizottság 244 millió eurót szán 183 új környezetvédelmi projekt támogatására

A Bizottság 244 millió eurót szán 183 új környezetvédelmi projekt támogatására

Az Európai Bizottság (a mai napon) jóváhagyta 183 új projekt finanszírozását az Unió LIFE+ környezetvédelmi alapjából. Az Európai Unió összes tagállamában végrehajtanak projekteket, amelyek a természetvédelemmel, az éghajlatváltozással, a tiszta technológiákkal, a környezetvédelmi politikával, valamint a környezetre vonatkozó tájékoztatással kapcsolatosak. A projektek összesen 530 millió eurós befektetést jelentenek, amelyhez az Európai Unió 244 millió euróval járul hozzá.

Janez Potočnik környezetvédelmi biztos így nyilatkozott: „A LIFE+ program továbbra is a kiváló minőségű, újszerű projekteket támogatja, amelyek magas szintű hozzáadott értéket teremtenek az EU-nak. Ezek az új projektek, amellett, hogy nagy mértékben hozzájárulnak a természet megőrzéséhez és környezetünk állapotának javításához – többek között az éghajlatváltozás elleni küzdelem révén -, egyúttal olyan kulcsfontosságú környezetvédelmi kihívásokra is felhívják Európa-szerte a figyelmet, mint az erőforrások kiaknázásának elválasztása a gazdasági növekedéstől.”

A legutóbbi felhívásra, amely 2010. szeptemberéig állt nyitva, 748 pályázat érkezett a Bizottsághoz. Ezek közül 183-at választottak ki társfinanszírozásra a program alábbi három összetevőjén keresztül: LIFE+ természet és biodiverzitás, LIFE+ környezetvédelmi politika és irányítás, valamint LIFE+ információ és kommunikáció. 55 projekt zajlik több, különböző tagállamban letelepedett partner közös részvételével.

A LIFE+ Természet és biodiverzitás a veszélyeztetett fajok és élőhelyek védettségi állapotának javítására irányul. A Bizottság 203 pályázat közül 64-et választott ki, amelyeket természetvédelmi szervezetek, kormányzati szervek és egyéb szereplők által létrehozott partnerségek nyújtottak be. A 18 tagállamot érintő, összesen 223 millió eurós összbefektetést jelentő projektek finanszírozásához az Európai Unió mintegy 125 millió eurót biztosít. A projektek nagy többsége (55) olyan természetvédelmi projekt, amely a madár- és/vagy az élőhelyvédelmi irányelv végrehajtásához és a Natura 2000 hálózat fenntartásához járul hozzá. A fennmaradó 9 projekt témája a biodiverzitás, ugyanis a LIFE+ ezen új kategóriája az általános biodiverzitással kapcsolatos kísérleti projektekkel foglalkozik. A biodiverzitási projektek összesen 18,3 millió euró nagyságú befektetéssel járnak.

A LIFE+ környezetvédelmi politika és irányítás keretében olyan kísérleti projektek megvalósítására kerül sor, amelyek innovatív szakpolitikai ötletek, technológiák, módszerek és eszközök fejlesztését szolgálják. A Bizottság a köz- és a magánszektorbeli szervezetek által benyújtott 399 projekt közül 104-et választott ki támogatásra. A 18 tagállamból kiválasztott projektek összesen 286 millió eurós összbefektetést jelentenek, és finanszírozásukhoz az Európai Unió mintegy 109 millió eurót biztosít. Ebben a témakörben a források legnagyobb részét a hulladékkal és a természeti erőforrásokkal foglalkozó projektek kapják (51 projektre körülbelül 143 millió eurót fordítanak).

A Bizottság több mint 16 millió eurót nyújt 14, közvetlenül az éghajlatváltozással foglalkozó projekthez, melyek összköltségvetése 40 millió euró. További 12 olyan projekt van, ami más témákon keresztül közvetetten fog kihatni az üvegházhatást előidéző gázkibocsátásokra. A projektekről e sajtóközlemény melléklete közöl részleteket.

A víz szintén kiemelt jelentőségű kérdés, kilenc kiválasztott projekt témája. A fennmaradó 30 projekt szerteágazó témákkal foglalkozik, többek között a levegővel, a vegyi anyagokkal, a környezet és az egészség kapcsolatával, az erdőkkel, az innovációval, a zajjal, a talajvédelemmel, a stratégiai megközelítésekkel és a városi környezettel.

A LIFE+ információ és kommunikáció környezetvédelemi kérdésekkel kapcsolatos ismeretterjesztő és figyelemfelkeltő projekteket, valamint az erdőtüzek megelőzését szolgáló képzéseket és tudatosságnövelő intézkedéseket foglal magában. A Bizottság a köz- és a magánszférában működő természet- és/vagy környezetvédelmi szervezetek által benyújtott 146 javaslat közül 15 projektet támogat többek között a biodiverzitás, az éghajlatváltozás, a hulladék és a vízgazdálkodás témaköreiben. A 8 tagállamban megvalósítandó, összesen 20,4 millió eurós összbefektetést jelentő projektek finanszírozásához az Európai Unió hozzávetőleg 10,1 millió eurót biztosít. A Bizottság örömmel veszi tudomásul, hogy a LIFE+ információ és kommunikáció projektekre szánt összegek jelentősen növekedtek. A 15 projekt közül 7 a természettel és a biológiai sokféleséggel, 8 pedig más környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozik.

Előzmények

A LIFE+ környezetvédelmi célú európai pénzügyi eszköz, amelynek teljes költségvetése a 2007–2013 közötti időszakban 2,143 milliárd EUR. A Bizottság minden évben egy LIFE+ pályázati felhívást tesz közzé.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…