2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

A térfigyelő rendszerről elméletben és gyakorlatban

Kazincbarcika – A köztéri térfigyelő rendszerről tartanak elméleti és gyakorlati tájékoztatót, illetve bemutatót a helyi városatyáknak. Az ötlet a legutóbbi testületi ülésen merült fel.

2009 óta működik térfigyelő és képrögzítő rendszer Kazincbarcikán, a városi Önkormányzat, a helyi, a megyei és az országos rendőrség együttműködésében. Az elmúlt két évben három ütemben összesen 30 kamerát szereltek fel a város különböző pontjain, ezeknek működéséről, illetve tapasztalatairól számolt be a legutóbbi testületi ülésen a helyi rendőrkapitányság vezetője. A vélemény egyöntetű volt: a kamerák nagyon jó célt szolgálnak a bűnmegelőzés terén, és a felderítésekhez is sok esetben hasznos segítséget nyújtanak. A napirend kapcsán több képviselő is szót kért, tolmácsolva barcikai lakók igényét, hogy ki, hol szeretne még kamerát látni és ezzel a közbiztonságon javítani. A bővítésre komoly lakossági igény mutatkozik a város több pontján is, pl. a temetőnél, a kórházi buszmegálló környékén, az Építők útján és a garázssoroknál. A felvetések kapcsán Sztupák Péter alpolgármester elmondta: további kamerák kihelyezése a rendszer egyéb jellegű bővítését is jelentené, aminek személyi- és anyagi jellegű vonzata is van. Érdemes tehát konkrét kalkulációt és tervet készíteni arra vonatkozóan, hogy hol és milyen számú kamera kihelyezése lenne indokolt. Ezt követően lehet a pontos fejlesztési tervet és annak paramétereit meghatározni, illetve erre ajánlatot készíttetni. A tervezés során fontos szerep kell, hogy jusson a rendőrségnek, akik szakmai tapasztalataik birtokában tehetnek javaslatot, melyeket összhangba kell hozni a lakossági igényekkel is. Így készülhet el egy hosszú távú fejlesztési koncepció, mely a város és az ott élők közbiztonságát szolgálja.
A vita során az is elhangzott, hogy a tervezés folyamatát segítené, ha a képviselők is betekintést kapnának a térfigyelő rendszer használatának mindennapjaiba. Azaz, az elméleti tudás után gyakorlati tapasztalatot is szerezhetnének, mielőtt szeptemberben újra eléjük kerül a téma.
A kérésnek megfelelően Szitka Péter polgármester július 06-án a helyi rendőrkapitányság épületébe invitálja a képviselő-testület tagjait, ahol egy részletes tájékoztatót követően gyakorlati bemutatót is tartanak. A hatályos jogszabályok figyelembe vétele mellett így nyerhetnek a témába részletesebb betekintést a képviselők, majd ezek birtokában dönthetnek ősszel a barcikai rendszer fejlesztéséről.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek