2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

35 millió EUR az ökoinnovációra

Hamarosan folyósításra kerül a 2010. évi versenyképességi és innovációs program keretében kiválasztott 42 ökoinnovációs projekt javára odaítélt 35 milllió EUR, miközben folyamatban vannak a jelentkezések a 2011. évi pályázatra. Néhány példa a tavalyi sikeres pályázatokból: nem invazív módszer a vízvezeték-szivárgások kijavítására; használt gumiabroncsból készülő hangszigetelés a vasúti zaj tompítására; a repülőgépek tömegét 15%-kal csökkentő, biológiailag lebomló belső burkolat; szén-dioxid-hasznosításra alkalmas erjesztési eljárás a sörgyártásban; valamint lakóépület-gyártási rendszer helyben beszerezhető, megújuló alapanyagok (fa és szalma) felhasználásával.

A 42 projekt igen sokféle környezetvédelmi innovációt tartalmaz, de egyvalami közös bennük: mindegyikük hozzájárul értékes környezetünk megóvásához, és egyúttal fokozza Európa versenyképességét.

Janez Potočnik európai környezetvédelmi biztos az új projektek kapcsán a következő nyilatkozatot tette: „Ezek a környezetvédelmi újítások nagy lelkesedésre adnak okot. Azt szemléltetik, hogy miként lehet környezetbarátabban és mégis igen sikeresen vállalkozni Európában. És nagy öröm számomra, hogy bejelenthetem: 2011-ben 38 millió EUR összegű finanszírozás áll rendelkezésre, ami a tavalyihoz képest hárommilliós növekedést jelent, noha a növekvő igényektől még mindig messze elmarad.”

A 2010. évi felhívásra 287 pályázat érkezett, ami a 2009. évinél 42%-kal több. A jelentkezők és a kedvezményezettek között egyaránt mintegy 66% a kis- és középvállalkozások (kkv-k) aránya.

A versenyképességi és innovációs program ökoinnovációs alapjai olyan termékek, szolgáltatások és eljárások bevezetését hivatottak támogatni, amelyek kevesebb természeti erőforrást vesznek igénybe, és kevesebb hulladékkal, kibocsátással és szennyezéssel járnak.

A 38 millió EUR összegben finanszírozott 2011. évi felhívásra – az anyagok újrafeldolgozásán, a fenntartható építkezésen, az élelmiszer- és italiparon és a zöld vállalkozáson túlmenően – a vízvédelem kiemelt területével foglalkozó pályázatokat is várnak. A pályázatok beadásának határideje 2011. szeptember 8. Követelmény, hogy a pályázat európai hozzáadott értéket képviseljen.

Előzmények

Az ökoinnováció – amely a környezetvédelmi technológiai cselekvési terv (ETAP) egyik fő hajtóereje – a versenyképességi és innovációs programnak a környezetvédelmi ága. A 2008–2013-as időszakra szóló teljes költségvetése 200 millió EUR.

Az ökoinnovációs projektekben magas a kkv-k részvételi aránya: e vállalkozások közül sokan most részesülnek először uniós támogatásban.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…