2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Megyei Közgyűlés- Pályáznak a kórházak

Megtartotta rendes ülését a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése A Közgyűlés megalapította a Rákóczi-lánc elismerő kitüntetést, amely olyan természetes személyeknek adományozható, akik hosszú éveken keresztül életútjukkal, munkájukkal, megbízatásuk kimagasló színvonalú teljesítésével, közéleti tevékenységükkel példamutatóan, elismerten, eredményesen szolgálták a megye lakosságát. A Rákóczi-lánc kitüntetés adományozására első alkalommal 2011. október 23-ai nemzeti ünnepünk alkalmával kerül sor.

A képviselők döntöttek arról, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése támogatási igényt nyújt be az önhibájukon kívül hátrányos helyzetben lévő önkormányzatok támogatására.

A Közgyűlés módosította a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat idei költségvetéséről szóló önkormányzati rendelet, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Szociális- és Gyermekvédelmi Központja által nyújtott szociális- és gyermekvédelmi szakellátási formákról, illetve azok igénybevételéről szóló önkormányzati rendeletet. Elfogadta továbbá az élelmezési nyersanyagnorma megállapítására vonatkozó javaslatot.

A Közgyűlés jóváhagyta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Ellátó Szervezet és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat irányítása alá tartozó költségvetési szervek által kötendő munkamegosztási megállapodásokat.

A Közgyűlés jóváhagyta, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat által száz százalékban tulajdonolt Comitatus Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzati Vagyonkezelő és Vagyonhasznosító Korlátolt Felelősségű Társaság, mint uralkodó tag, valamint az általa száz százalékban tulajdonolt Nemzetközi Kereskedelmi Központ, a KULCS-TOUR Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kommunikációs Marketing és Turisztikai Nonprofit Közhasznú Korlátolt Felelősségű Társaság, valamint azÁltalános Vagyonkezelő Kft., mint ellenőrzött gazdasági társaságok között elismert vállalatcsoport jöjjön létre határozatlan időre.

A Közgyűlés elfogadta a Mecénás – civil, kulturális, és sport – Pályázat alapítványi támogatásának odaítéléséről szóló javaslatot. Eszerint a Kulturális Mecénás Alapítványok javasolt támogatási összege 1 820 000 Forint. A Sport Mecénás Pályázatok javasolt támogatási összege 390 000 forint. A Közhasznú Mecénás pályázatok javasolt támogatási összege pedig 4 310 000 forint.

A Közgyűlés az Észak-magyarországi Regionális Ifjúsági Tanácsba Borsod-Abaúj-Zemplén, Nógrád és Heves Megye Közgyűlésének közös képviselőjeként Kardos Pétert jelölte.

A Közgyűlés tudomásul vette az Észak-Magyarországi Regionális Fejlesztési Tanács és Ügynökség idei évi szakmai beszámolóját, valamint a megye munkaerő-piaci helyzetéről, és a foglalkoztatás bővítésének lehetőségeiről szóló tájékoztatót. Lórántné Orosz Edit, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának igazgatója elmondta: az idei év első négy hónapjában az ipari termelés volumene meghaladta az országos ütemet Borsod-Abaúj-Zemplén Megyében, az építőipari termelés mértéke stagnált, az idegenforgalomé pedig gyarapodott.
A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés döntött arról, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház a korábban önálló Szent Ferenc Rehabilitációs Kórházzal, valamint az izsófalvai Pszichiátriai Szakkórházzal közösen konzorciumi pályázatot nyújt be az Új Széchenyi Terv Gyógyító Magyarország —Egészségipari Programban meghirdetett ÉMOP – 4.1.2/A-11 számú Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése című pályázati kiírás keretében. A pályázati konstrukció alapvető célkitűzése a különböző rehabilitációs szakterületek ellátásaihoz való lakossági hozzáférés földrajzi-regionális és szakmai-tartalmi egyenlőtlenségeinek csökkentése, és az elérhető szolgáltatás színvonalának javítása az egészségügyi rehabilitációs szolgáltatások
infrastruktúrájának, és műszerezettségének fejlesztésével, a rehabilitációs szolgáltatások ambuláns formáinak elterjesztésével.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat az irányítása alatt működő Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Múzeumi Igazgatóság Herman Ottó Múzeuma papszeri Kiállítási Épületében „Emlékezzetek utatok kezdetére – a karosi Honfoglalás kori temetők régészeti emlékei” címmel új, állandó kiállítás létrehozását tervezi pályázat útján.

A Közgyűlés módosította a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat fenntartói irányítása alá tartozó nevelési-oktatási intézmények átszervezéséről és alapító okiratainak, valamint a közművelődési, közgyűjteményi intézmények alapító okiratainak módosításáról szóló határozatot.

Elfogadta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat fenntartásában működő közoktatási intézmények térítési –és tandíjáról szóló önkormányzati rendelet megalkotására, valamint a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Pedagógiai, Szakmai, Szakszolgálati, Közművelődési és Sportintézet pályázati részvételére vonatkozó javaslatokat.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek