2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Kultúra
  • »
  • Diáktudomány ¬– a legkiemelkedőbb kutatások gyűjteménye

Diáktudomány ¬– a legkiemelkedőbb kutatások gyűjteménye

Megjelent a Miskolci Egyetem hallgatóinak válogatott kutatási publikációiból álló sorozat, a Diáktudomány újabb kötete. Az évente kiadott kötet összeállítása fontos mutatója az egyetemi tehetséggondozó tevékenységnek, objektív tükre a tudományos diákkör jelentőségének és sikerének. Ezt a lezárult tanév diákköri tevékenységének mérhető eredményei is alátámasztják.

Nanoméretű részecskék előállítása, intelligens villamoshálózat-analizáló műszer tervezése, az emberkereskedelem büntetőjogi megítélése, keresletösztönző gazdaságpolitika, megoldás az árfolyamkockázatra – hosszasan sorolhatók a témák, melyek a Miskolci Egyetem tudományos diákköri munkáinak legkiválóbbjait összefoglaló újabb kiadványában, a Diáktudományban láttak napvilágot.
Az egyetem mind a nyolc kara és intézete képviseltette magát a kötetben, így egyebek mellett a föld- és anyagtudomány, a jog, a gazdaságtudomány éppúgy jelen van, mint például az egészségtudomány.

Az aktív diákköri munkát végző hallgatók így bemutathatják munkáikat, kutatásaik eredményét a tudományos közéletnek, maradandó nyomát hagyhatják első tudományos lépéseiknek. Kiváló lehetőség ez kitűnni a tömegessé váló felsőoktatásból, ami a hallgatók későbbi karrierje szempontjából nagyon lényeges.
A tudományos diákköri munka a Miskolci Egyetemen több évtizedes hagyományokra tekint vissza. A diákkörben tevékenykedők tollából évente mintegy 350-400 dolgozat születik az intézményben, s ezek mintegy fele az országos szakmai nyilvánosság elé is kerül. A legutolsó, jubileumi Országos Tudományos Diákköri Konferencián a Miskolci Egyetem mintegy 200 dolgozattal képviseltette magát, s a munkák negyede díjazott lett.
A Miskolci Egyetem vezetése és oktatói kiemelten fontos feladatuknak tekintik a tehetséggondozást. A célzott tehetséggondozás egyik hagyományos eszköze a tudományos diákkör, aminek új kiegészítő formája a kutatói aktivitást megalapozó tudományos diákköri verseny ¬¬¬(TDV). E versenyeket a tudományos diákköri munka megújítására 2010-től vezetett be az egyetem: a karok több ilyet is kiírtak hallgatóiknak a tavaszi félévben, ilyen volt egyebek mellett a jogesetmegoldó- vagy az elektromobilkészítő-verseny. A kezdeményezés sikeresnek bizonyult, a tavaszi félévben szinte minden karon eredményes versenyek zajlottak.
A tehetséggondozó programok gyakorlatilag folyamatosak: a tavasz a TDV-k időszaka, lezajlott az OTDK, s a fiatalok már a TDK őszi, házon belüli megmérettetésére készülnek. Nagy sikerrel zajlott az első egyetemi Tehetségnap, és most megjelenik az éves munkát tükröző Diáktudomány.
A TDK és TDV során egyaránt cél a különböző tudományterületek együttműködésének erősítése. A Miskolci Egyetem és az itt tanuló diákok ugyanis abban a szerencsés helyzetben vannak, hogy csaknem minden tudományterület művelői jelen vannak egy intézményben. Ez lehetőség más tudományterületeken szerzett ismeretek hasznosítására, amire a karközi kutatások kiváló teret biztosítanak.
A kötet „A tudományos utánpótlás-nevelés és a műszaki, informatikai életpálya elismertségének növelése a Miskolci Egyetem stratégiai céljaival összhangban” című, TÁMOP-4.2.3-08/1-2008-0007 számú európai uniós proje¬¬kt támogatásával látott napvilágot.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek