2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Százmilliós tananyagfejlesztéssel korszerűsítik a képzést hazánk egyetlen Műszaki földtudományi alapszakán

Százmilliós tananyagfejlesztéssel korszerűsítik a képzést hazánk egyetlen Műszaki földtudományi alapszakán

Az ország egyetlen Műszaki földtudományi alapszakának képzéséhez korszerűsítettek és fejlesztettek tananyagot a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karán mintegy 80 millió forintos európai uniós támogatásból. A fejlesztés a hazai hallgatók diplomájának értékét, miként a képzés határainkon túli vonzerejét is növeli. A Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Kara 2009 végén nyert támogatást a Műszaki földtudományi alapszak természettudományos és a szakmai törzsanyagához tartozó tárgyak tananyagainak korszerűsítése. Erre a „Tananyagfejlesztés és tananyag-korszerűsítés a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi alapszakán” című (TÁMOP-4.1.2-08/1/A-2009-0033) európai uniós pályázat teremtett lehetőséget.
A megvalósítás során meglévő tananyagokat bővítettek, dolgoztak és alakítottak át. Ez egyebek mellett interaktív módszerek és multimédiás eszközök alkalmazását, a tananyagok folyamatosan aktualizálhatóvá tételét jelenti. A korszerűsítés-fejlesztés eredményeként lehetővé, egyszerűbbé válik a hallgatók számára a külföldi intézmények közötti átjárhatóság. A tananyagokat elektronikus formában, modulrendszerben, gazdag illusztrációval, animációk, videók beépítésével készítették. A végzett földtudományi mérnökök képzettsége ugyanakkor folyamatosan alkalmazkodni tud gazdasági igényekhez, ami nagyban növeli keresettségüket, diplomájuk értékét.
A pályázat támogatásával 16 tárgy fejlesztése zárult le, ezek egyebek mellett a Matematika I. és II,, a Fizika I. és II., az Ásvány- és kőzettan alapjai, a Geológia, a Nyersanyagkutatás, a Geofizika alapjai, a Tér-informatikai alapismeretek és a Geotechnika című tárgyak. Ezek a tárgyak a Műszaki földtudományi alapszak természettudományos és szakmai törzsanyagához tartoznak, oktatásuk még azelőtt zajlik, mielőtt a szakirányválasztás történik, tehát a teljes szakot érintik. A tananyagok rövidített változatban angol nyelven is elkészülnek. A tervek szerint ugyanis minden érintett tárgyat választható tárgyként angol nyelven is meg fognak hirdetni. A megvalósítás a partner INNOCENTER Közhasznú Nonprofit Kft.-vel konzorciumi együttműködésben valósult meg.
A fejlesztés révén növekszik és korszerűsödik a hallgatók szakmai ismeretanyaga, ezáltal bővülnek a ¬¬¬¬¬hazai és a külföldi munkavállalás lehetőségei, szélesebb lehetőség nyílik külföldi részképzésre, a mesterképzésben tovább tanulni kívánók jobb esélyekkel jelentkezhetnek külföldi egyetemekre, valamint az angol nyelvű képzés bevezetésével várhatóan nőni fog a külföldi hallgatók érdeklődése a karon zajló földtudományi mérnöki képzés iránt.
A projekt futamideje: 2010. január 1. – 2011. június 30.
A pályázati költségvetés: 103,219 millió Ft

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek