2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Feljelentés hűtlen kezelésért Kazincbarcikán

Feljelentést tett ismeretlen tettesek által elkövetett számviteli rend megsértése, hűtlen kezelés és hanyag kezelés bűncselekmények gyanúja miatt Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlésének elnöke, a fenntartásában lévő kazincbarcikai Irinyi János Szakközépiskola és Kollégium laboratóriumi beruházásával kapcsolatban.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Hivatalának belső ellenőrei 2011 áprilisa és májusa között végeztek célellenőrzést az intézményben. Dr. Mengyi Roland a vizsgálat megállapításaira hivatkozva tette meg a feljelentést a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságon, és kérte a nyomozás megindítását, valamint a szükséges intézkedés megtételét.

Az iskola 2002-ben döntött „Oktatási célokat szolgáló Műveleti Laboratórium” létrehozásáról. A célellenőrzésből azonban kiderül, hogy a 123,9 millió forint összértékű beruházásra a szakmai előírások szerint akkor nem volt szükség. Az intézmény vezetői nem tudták a beruházás szükségességét dokumentumokkal alátámasztani, majd az intézményvezető személyében történt változáskor sem vizsgálták felül a folyamatban lévő beruházás gazdaságosságát és szükségességét.

Felmerült továbbá, hogy a laboratórium létrehozása során a beruházások műszaki előkészítése, a tervező, lebonyolító és a kivitelező kiválasztása során az intézmény vezetői szabálytalanul jártak el, ezzel megsértették az önkormányzat rendeletének, a közbeszerzési törvény, az államháztartás működési rendjéről szóló kormányrendelet előírásait.

A laboratórium tervezése nem volt megfelelő, a megvalósítás során számos változtatási igény merült fel, emiatt többszöri szerződésmódosítás vált szükségessé.

Az újratervezések jelentősen kitolták a beruházás befejezésének időpontját, és az újratervezés anyag, valamint eszközigénye 24,7 millió forinttal megnövelte a költségeket.

A folyamatos változtatásokról és többletkifizetésekről a fenntartó Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közvetlenül nem kapott tájékoztatást. Pusztán közvetetten, az intézmény költségvetéséről szóló éves beszámolóból szerzett tudomást a változásokról a fenntartó. A fedezetet a szakképzési támogatások várható befolyásával igazolták.

Ellenjegyzés nélkül történt kötelezettségvállalás a vállalkozóval megkötött szerződések egy részénél, ezzel szintén megsértették az elkövetéskor hatályos államháztartás működési rendjéről szóló előírásokat.

Továbbá olyan, a tervező és bonyolító által kiállított részszámlákon igazolták a szakmai teljesítést, amelyekre a vállalkozóval kötött szerződés nem adott lehetőséget.

A Laboratórium mérőkörei kivitelezőjének kiválasztásához lefolytatott közbeszerzési eljárásban nem biztosították a verseny tisztaságát, ajánlattevőnek olyan gazdasági társaságot is felkértek, amelynek tevékenységi körébe az ilyen jellegű munka nem szerepelt. Nem is ismételték meg az eljárást ennek észlelésekor sem.

Az intézményi vezetés és egyes gazdasági társaságok között szoros kapcsolat alakult ki.

Mindezzel akadályozták a közpénzekkel való gazdálkodás átláthatóságát.

Előfordult az is, hogy az ajánlati árnál magasabb értékben kötöttek szerződést. Felmerül továbbá a gazdasági vezetés, és a korábbi intézményvezető felelőssége is.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek