2024. 07. 24. szerda

Kinga, Kincső
1 EUR 390 HUF
1 GBP 464 HUF

Egészségturizmus lesz a miskolctapolcai fejlesztés iránya

Miskolctapolcán meglehetősen régen fennálló problémákra keresnek választ és megoldásokat a miskolci Önkormányzat szakemberei. Tanácskozásra hívták a településrészen működő civil egyesületek képviselőit, mert mint Czinkné Sztán Anikó, a Miskolci Turisztikai Kft.  igazgatója hangsúlyozta, nem egyedül szeretnék eldönteni, hogy hogyan fejlődjön Miskolctapolca, hanem közösen az ott élőkkel. Az idő sürget, hiszen a június közepén beadandó pályázatban már hasznosítani szeretnék az ötleteket.

„Nem zsarolhatja senki Miskolc városát!”

Lengyel Katalin, a Miskolc Fejlesztési Kft. ügyvezetője bevezetőjében tájékoztatásul elmondta, hogy nem könnyű a helyzet, hiszen az egykori strand területén a korábbi bérlővel a Kék Hullám Kft-vel, illetve most már annak felszámolójával pereskedik a város, így annak a területnek a fejlesztésére, – feltéve ha addig nem fejeződik be a per – nem lehet pályázatot benyújtani. Ezért olyan koncepcióban gondolkodnak, amely nem csupán az egykori strand területével, hanem a régi kőbányától a Hejő liget végéig a teljes területtel számol, s a fejlesztés ütemét, nagyságát, mindenkor a források, a lehetőségek határozzák meg.

 


Az egészségturizmus lesz/lehet/ Miskolctapolca új fejlesztési iránya mondta Rostás László, Miskolc főépítésze. Szerinte ez azért is jó irány, mert egyfajta „csendes turizmus”, amely számol azzal, hogy nem csak üdülő, hanem lakóövezetről van szó. Emellett pedig júniusban egészségturisztikai fejlesztésekre is lehet majd pályázni az Észak-magyarországi Operatív Programban, ezt szeretné kihasználni a város.- Azt leszögezem, hogy a perek nem lehetnek gátjai a fejlesztésnek, senki sem zsarolhatja ezzel Miskolc városát. Szerencsére olyan a terület adottsága, hogy az egymásra épülés lehetősége, a részenkénti projektek – ebben kell gondolkodnunk a források szűkössége miatt is – megvalósításával is kitűnően megoldható. Így az első fejlesztendő mag, amely jogilag is tiszta, a volt gyermekmedence területe lehet, amelyre minden további nélkül beadhatjuk a pályázatot. A város feladata az infrastruktúra és az élményfürdő megvalósítása, mert a többire – szálloda, éttermek, szórakoztató központ, szolgáltatások –  majd rámozdul a magántőke és öngerjesztően fejlődik tovább.


A civilszervezetek véleménye is számít


A fórumon részt vevő civil szervezetek képviselői arra is kíváncsiak voltak, hogy mennyi az pénz amelyre most lehet álmokat szőni? Mint Czinkné Sztán Anikó elmondta: most nem az összeg nagysága számít, hanem az ötletek összegyűjtése, s a fejlődés irányának meghatározása. Nem akar a városvezetés egy maga által kidolgozott tervvel a lakosság elé állni, hogy azt meg lehessen „köpködni”, mint ez korábban történt, hanem fordítva gondoljuk. Május 31-ig kérjük a városrészben működő civil egyesületektől, hogy ilyen értelmű írásos anyagot nyújtsanak be a városhoz, s ezt figyelembe vesszük a pályázatnál. Persze nem azt várjuk, hogy terveket készítsenek, mert ez az építészek és a szakemberek feladata, hanem azt, hogy osszák meg azokat az évtizedek alatt összegyűlt tapasztalatokat, amellyel végre tovább lehet lépni.

-obe-

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Állatkínzás Kerekhegyen
Négy kutyát tartott az éhhalál közelében egy miskolci nő. Állatkínzás miatt folytatott eljárást a Miskolci Rendőrkapitányság egy 40 éves helyi nőve…