2024. 08. 17. szombat

Jácint
1 EUR 396 HUF
1 GBP 465 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Eu hírek
  • »
  • Futó Péter: az innováció támogatása jelent kitörési pontot Európa számára

Futó Péter: az innováció támogatása jelent kitörési pontot Európa számára

Az uniós tagországok legfontosabb gazdasági döntéshozói kilencedik alkalommal találkoztak a brüsszeli European Business Summit keretében. Orbán Viktor miniszterelnök beszéde mellett a fő előadók között szerepelt Futó Péter MGYOSZ elnök, a BUSINESSEUROPE alelnöke is. Beszédében a K+F és az innováció ösztönzését és a vállalkozások tőkéhez jutásának elősegítését emelte ki az unió előtt álló legfontosabb kihívások közül. Az Európai Üzleti Csúcstalálkozó (European Business Summit, EBS) az Európai Unió kiemelkedő gazdasági konferenciája, ahol május 18-19. között kilencedik alkalommal találkoznak a tagországok legjelentősebb üzleti döntéshozói, hogy megvitassák az unió előtt álló legnagyobb gazdasági kihívásokat és lehetőségeket. Az Európai Bizottság és a magyar elnökség által támogatott esemény fő szervezői a BUSINESSEUROPE és a Belga Munkaadói Szövetség. Idén az innováció és a távol-keleti gazdasági kapcsolatok erősítése áll a találkozó középpontjában.
A kétnapos rendezvény első napján elmondott beszédében Futó Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy az egyre növekvő nemzetközi verseny miatt elengedhetetlen, hogy ne csak a külön K+F részleggel rendelkező nagyvállalatok férjenek hozzá a legújabb innovatív megoldásokhoz, hanem a kis- és középvállalkozások is egyre szorosabb kapcsolatba kerülhessenek az innováció forrásául szolgáló egyetemekkel és kutatóintézetekkel.
„Ha az Európai Unió versenyképes kíván maradni nemzetközi kihívóival szemben, mindenképpen fel kell zárkóznunk az innováció terén az amerikai és a távol-keleti versenytársakhoz. Ehhez elengedhetetlen a vállalkozások tőkéhez jutásának elősegítése, egy egységes szabályozási rendszer kialakítása, a jelenleginél is összehangoltabb kutatás-fejlesztési programok elindítása, valamint a direkt kormányzati K+F támogatások jelenlegi szintjének emelése” – mondta Futó Péter.
A BUSINESSEUROPE alelnöke szerint az európai kis- és középvállalkozásoknak jelenleg az innováció és a K+F beruházások mellett három további területen van szükségük támogatásra. Az első és legfontosabb a tőkéhez jutás előmozdítása. A második a piacokhoz való hozzáférés segítése, ami egyrészt vonatkozik az európai piacokra, de az Unión kívüli kereskedelem lehetőségeinek javítására is. A harmadik kihívás pedig a jelenleg bonyolult bürokratikus rendszer egyszerűsítése, mely főképp a növekedő, új piacokra törekvő vállalkozásokat érinti.
Futó Péter beszédében kitért arra is, hogy jelenleg az Unió 27 tagországának mindegyikében eltérő szabályok vonatkoznak a kockázati- és magántőke-befektetésekre, ami nagymértékben megnehezíti a cégek forráshoz jutását, különösen a nemzetközi piacok felé is nyitott vállalkozások vonatkozásában. E folyamatok egyszerűsítése éppen ezért az európai gazdaság versenyképes működésének egyik fontos alapfeltétele.
A nemzetközi gazdasági kapcsolatokról folytatott egyeztetések során a felek egyetértettek abban, hogy a kínai gazdaság rohamos növekedése például egyszerre jelent kihívást és lehetőséget is Európa számára, hiszen hatalmas mennyiségű kínai tőke érkezhet a következő években Európába, ugyanakkor a Kínából érkező áruk egyre komolyabb versenyt jelentenek a világpiacon, már a magas hozzáadott értékű termékek esetében is.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége 1902-ben alakult. A versenyszféra több mint 60%-át képviseli mind a befektetett tőke, mind a forgalom és a munkavállalók számát tekintve. 6000közép- és nagyvállalatot, 51 szakmai és 15 megyei-regionális szövetséget tömörít. Az MGYOSZ 2005 óta tagja az 1958-ban alakult BUSINESSEUROPE-nak.
A BUSINESSEUROPE Európa legbefolyásosabb munkaadói érdekképviseleti szervezeteként 34 ország 40 munkaadói szövetségeit tömöríti, és 25 multinacionális vállalat is közvetlen tagja. A csúcsszervezet által képviselt 20 millió kis-, közép- és nagyvállalat összesen 106 millió embernek ad munkát az Unióban. A BUSINESSEUROPE 2010 júliusában Futó Pétert alelnökévé nevezte ki.
Futó Péter matematikusként végzett az ELTE-n, a matematikai tudományok kandidátusa. Az üzletember által alapított Fundy a kilencvenes években Magyarország és a régió egyik vezető édesipari vállalkozása volt, majd 1999-ben szintén matematikus fiával együtt megalapította az ingatlanfejlesztéssel és tőkebefektetéssel foglalkozó Futureal Cégcsoportot, amelyik 10 év alatt Európa tízedik legnagyobb ingatlanfejlesztőjévé vált (PropertyEU 2010.Jan/Feb.). A Futureal Corvin Sétány projektje nyerte el az Európa legjobb vegyes funkciós fejlesztése címet (International Property Awards 2010. szept.). Futó Péter a Futureal Cégcsoport elnöke, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének elnöke, a BUSINESSEUROPE alelnöke.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek