2024. 07. 26. péntek

Anna, Anikó
1 EUR 393 HUF
1 GBP 467 HUF
Szilárd biomassza gyártó üzem épül Tiszaújvárosban

Szilárd biomassza gyártó üzem épül Tiszaújvárosban

Szilárd biomassza gyártó üzem épül TiszaújvárosbanAlapkőletétel a leendő fapellet gyártó területén

Az unió középtávú energetikai programja kiemelten foglalkozik az alternatív energiahordozók felhasználásával,  villamos energia, a hőtermelés alapanyagainak megváltoztatható arányaival. Azaz, 2010-ig a hagyományos alapanyagokat fokozatosan felváltó bio-energia hordozók15 százalékos növekedését kell elérni hat éven belül. Ennek megvalósításához épül Tiszaújvárosban egy fapellet gyártó üzem, amelynek alapkövét július 23-án rakta le  Varju László, a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium államtitkára, Kovács József, a magyar-olasz tulajdonú Eko Fire Kft ügyvezető igazgatója és Koscsó Lajos, Tiszaújváros polgármestere.

Az ipari parkban épülő fapellet gyártó üzem évente 28,8 ezer tonna energiahordozót állít elő,
ami 532.800 gigajoule hőenergiát biztosít a felhasználó hő-és villamosenergiát termelők számára. A jelzett mennyiség – egyébként – mintegy 20 ezer , egyenként 50 négyzetméter alapterületű lakás évi fogyasztását biztosítja. A beruházás mintegy 900 millió forintba kerül. .
A fapellet egyébként  faipari hulladékból tömörítéssel előállított granulátum, amelyből a tiszaújvárosi üzem óránként négy tonnát fog előállítani. Ez az alapanyag az egyik „legzöldebb” energiaforrás, ráadásul 40 százalékkal olcsóbb a földgáznál és felhasználása során nem kerül széndioxid a levegőbe, így nem terheli a környezetet káros anyaggal. A beruházást az Európai Unió, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségen keresztül 411 millió forinttal támogatja, a teljes beruházás összege 854 millió forint. A tervek szerint az évvégén már termelő üzemben 23 új munkahely teremtésére van lehetőség.
Az üzemet fővállalkozóként a Weinberg ’93 Kft építi, a telepítendő technológia szállítója a dán Andritz Sprout Matador és az olasz Instalmec, a technológia telepítését pedig az észak-magyarországi régió vállalkozói végzik.

Már megkezdődött az új üzem építésének földmunkái.
Az alapkövet Varju László, Kovács József és Koscsó Lajos rakta le

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

Figyelni kell az osztalékra is
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) a rendelkezésre álló adatbázisok, adatszolgáltatások és beszámolók alapján, több szempontból vizsgálja a gazdaság s…
Farkasházi Réka izgalmas nyara
Sztárvendégekkel ünnepli 18. születésnapját az ország egyik legnépszerűbb gyerekzenekara „Egy újabb mérföldkőhöz érkeztünk, azt hiszem” - kezdi Far…