2024. 07. 22. hétfő

Magdolna
1 EUR 391 HUF
1 GBP 464 HUF
  • Főoldal
  • »
  • B.A.Z.-megyei hírek
  • »
  • Budapestre látogatott Algirdas Šemeta, az Európai Bizottság adóügyi, csalásellenes és vámpolitikai biztosa

Budapestre látogatott Algirdas Šemeta, az Európai Bizottság adóügyi, csalásellenes és vámpolitikai biztosa

Algirdas Šemeta, az Európai Bizottság adóügyi, csalásellenes és vámpolitikai biztosa április 14-én Budapestre látogatott, hogy részt vegyen a „Vámügyi együttműködés és ellenőrzés az EU külső határain” elnevezésű, magas szintű vámvezetői szemináriumon. A biztos 1962-ben született Vilniusban, közgazdász-matematikus. 2008 és 2009 között Litvánia pénzügyminisztere volt. Az Európai Néppárthoz köthető politikus.
A találkozón az Európai Bizottság részéről Algirdas Šemeta biztos, Lotte Taylor kabinettag, valamint Ambrus Dániel, a Bizottság budapesti képviseletének politikai tanácsadója vett részt. Az Európai ügyek bizottságát Dr. Mengyi Roland, Dr. Szalay Péter, Ughy Attila és Tessely Zoltán képviselték, a Gazdasági és informatikai bizottság részéről pedig Dr. Kupcsok Lajos képviselő volt jelen.
A tárgyalást Dr. Mengyi Roland nyitotta meg, aki üdvözölte Algirdas Šemeta biztost és munkatársait, majd rövid expozéjában hangot adott örömének, miszerint létrejött a találkozó és lehetőség nyílik a Bizottság álláspontjának közvetlen megismerésére.
Válaszában Algirdas Šemeta biztos az adópolitikák uniós szinten történő koordinációját emelte ki. Az Európai Bizottság jelenlegi javaslatait három célkitűzés jellemzi: a fiskális politikák konszolidációja, a belső piac erősítése, illetve a jó kormányzás elősegítése.
Dr. Mengyi Roland emlékeztetett arra, hogy a 2011. március 24-25-i Európai Tanács ülésen elfogadott intézkedések összhangban állnak a magyar uniós elnökség „Erős Európa” mottójával. Az EU-elnökség szempontjából a legfontosabb prioritás a gazdaság megerősítése, a gazdasági kormányzás ügye. Így jelentős eredmény, hogy a március 15-i ECOFIN ülésén közös tanácsi álláspont született a gazdasági kormányzás alapjait jelentő hat jogszabály-tervezetről.
A konszolidált egységes társasági adóalappal (CCCTB) kapcsolatban kiemelte, hogy az Európai Bizottság által készített hatástanulmány szerint a harmonizáció Magyarország esetén 0,14-0,92 százalékos GDP csökkenést eredményezne. Meglátása szerint ez ellentmond az EU fő célkitűzéseinek, a gazdasági növekedés és a munkahelyteremtés ösztönzésének.
Válaszában Algirdas Šemeta biztos hangsúlyozta, hogy a hatástanulmányok szerint a CCCTB jelentős előnyt nyújtana a kis-és középvállalkozásoknak ahhoz, hogy kihasználják az egységes piac előnyeit. Továbbá a külföldi működő tőke befektetések esetén fontos szempont lehet a vállalkozások adóalapjának egységes kiszámítása, illetve a jelenlegi súlyos adminisztratív terhek csökkentése. Véleménye szerint ezen intézkedések elősegítik majd a növekedést és munkahelyteremtést.
Kifejtette továbbá a CCTB és a CCCTB közötti különbséget is. Eszerint a konszolidáció nélküli közös társasági adóalap (CCTB) az egyes társasági adószabályok közötti eltérések mérséklését jelenti, a CCCTB pedig a társasági adóalap számításának teljes körű harmonizációját. Ez utóbbi esetében a nyereség és veszteség konszolidációja fontos lépést jelent a határon átnyúlóan, két vagy több tagállamban tevékenykedő vállalatok túladóztatásának csökkentésében.
Kérdésre válaszolva Algirdas Šemeta hangsúlyozta, hogy a CCCTB kizárólag az adóalap számítását érinti, a javaslat értelmében a Bizottságnak nem célja kiterjeszteni a harmonizációt az adókulcsokra.
Az energiaadóval kapcsolatban a biztos felvázolta, hogy elsődleges célkitűzés a környezetvédelmi és energiahatékonysági szempontú átalakítás. Véleménye szerint jelenleg a leginkább környezetszennyező energiafajtákra vonatkozik a legkisebb adó, ami ellentmond az uniós klímavédelmi és energiahatékonysági prioritásoknak. 2013-tól a Bizottság két komponensre szeretné bontani a minimum energiaadót: egy egységes, kibocsátott széndioxid, tonnánként 20 eurós karbonadóra, valamint egy energiatartalomra épülő összetevőre.
Az üzemanyagokra és a fűtőanyagokra különböző energiatartalomra épülő összetevő lenne érvényes, mintegy elősegítve az energiahatékonyságot. További célkitűzés megszüntetni azt az aktuális tagállami gyakorlatot, amely szerint kedvező adókon keresztül egyes fosszilis üzemanyagok – mint pl. a dízelolaj – támogatására kerül sor.
Ughy Attila kérdésére reagálva Algirdas Šemeta elmondta, hogy a 2014-től induló többéves pénzügyi keretre vonatkozó bizottsági javaslat várhatóan 2011 júniusában jelenik meg. A többéves költségvetés időintervallumával kapcsolatban megemlítette, hogy a jelenlegi elképzelések között szerepel a költségvetési ciklus uniós intézmények hivatali idejéhez (EP, Bizottság) való igazítása. Hangsúlyozta továbbá, hogy tekintettel a tárgyalások jelenlegi állására, ma még nem lehet megmondani, hogy a következő többéves pénzügyi keret milyen hangsúlyok és sarokszámok mentén kerül kialakításra.
Mint ismeretes, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke egy olyan, ún. „5+5 éves” megoldást vetett fel, amelyben a többéves keret tíz évre szólna, öt év után pedig egy félidei vizsgálatra kerülne sor.
Szó esett a Duna- Stratégia makro regionális fejlesztési program jövőbeni finanszírozásáról is, jelenleg az EU ugyanis nem biztosít új forrásokat a program végrehajtásához. Algirdas Šemeta a rendelkezésre álló EU-források hatékonyabb felhasználására, valamint a finanszírozás jobb összehangolására hívta fel a figyelmet.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek