2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

BOKIK közgyűlés

Harmincnyolcadik küldöttgyűlését tartotta a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az eseményen együttműködési megállapodást írt alá Bihall Tamás a BOKIK elnöke és Dr. Mengyi Roland, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés elnöke./https://royalmagazin.hu/gazdasag-baz/gazdasag-borsod-abauj-zemplen-megye/8481-celmunkahelyteremtes-gazdasagfejlesztes/

 

Bihall Tamás, előadásában az idei év kihívásai között említette:a gazdaság motorjainak beindítását, a szakképzési rendszer átalakítását, a foglalkoztatási szint érdemi növelését, és a felkészülést az új kamarai törvényre.

– Esély van rá, – mondta, hogy az április végi kormányülés tárgyalja az új kamarai törvényt, és a júliusi parlamenti ülésen megszavazzák a képviselők. Persze a kötelező tagságnak csak akkor van értelme, ha kap olyan feladatokat, és felhatalmazást a kamara, hogy hathatósan segítsen a gazdaság rendbehozásában.

Gúr Nándor/MSZP/ szólt hozzá elsőként a közgyűléshez, s azt mondta, hogy üdvözli ezt az összefogást, ha valóban a vállalkozások javát szolgálja. Az azonban hozzátette, hogy korábban is voltak együttműködések a kamara és az egyetem között. Az lenne jó, ha a politikai szerepvállalók a nagypolitika szintjén is harcolnának. – Nyolcvanezer felett van a megyei állláskeresők száma, ennyi még sohasem volt -mondta, – s az lenne a legfontosabb, ha  közösen próbálnánk gátat vetni annak, hogy ez így maradjon.

Többen is hozzászóltak a napirendi pontokhoz, többek között Fazekas József vállalkozó is, aki elmondta, hogy gondok vannak a tanulók foglalkoztatásával. Ők 30 tanulót képeznek, szinte egyedül ebben a megyében a húsipari cégek közül, és sajnos ennek a költségét a 8,2 millió forintot nekik kell megelőlegezni, mert még mindig nem kapták meg, pedig már március van. Ezt egy mikrovállalkozás nem tudja megfinanszírozni, ezért nem vállalnak szakmunkás tanulókat. Abban is kérte a döntéshozók segítségét, hogy hassanak oda, hogy ne külső, más megyében dolgozó cégek nyerjék a pályázatokat, hanem ha ugyanolyan jó az ajánlat akkor preferálják a saját megyénkbeli vállalkozást.
Bozó Pál, egy mikrovállalkozás tulajdonosa, arra panaszkodott, hogy a kisvállalkozások nem tudnak pályázni, mert a pályázatok úgy vannak kiírva, hogy csak az tud beszállni, akinek egyébként is van pénze.-Nem adományt kérünk, hanem lehetőséget – mondta,-mert amíg százmilliók folynak ki megfogahatatlan szaktanácsadóknak, addig mi a megélhetésért küzdünk.

Zámbó Sándor vállalkozó szerint azt kell elérni, hogy a kamarai tagság rang legyen, és ne kötelező. Legyenek olyan jogosítványai, amelyekkel valóban a gazdaság motorja lehet.

Az iparkamara küldöttgyűlésén a tagok beszámolót hallhattak még a BOKIK tavalyi munkájáról és a költségvetéséről, beszámolt az ellenőrző bizottság, az etikai bizottság, és a békéltető testület. Elfogadták a beszámolókat, és az idei munkatervet valamint a költségvetési tervet is, amely szerint 266 millió forint bevétellel és kiadással számolnak, amelyből 65 millió a tagdíjbevétel.

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek