2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF
Solymos Tóni: Nekünk másként kell élni!

Solymos Tóni: Nekünk másként kell élni!

Solymos Tóni: Nekünk másként kell élni!Expressz-gyorsasággal élt, most tanácsokat ad

Ne a külvilág irányítson! Ne akarj mindig mindenkinek megfelelni! Az idő mindenki legfontosabb „vagyona”. A halogatás a legnagyobb „időlopás”! Meggyőzni azt, aki téged nem szeret arról, hogy milyen rendes ember vagy, kidobott idő. Solymos Tóni bölcseletei ezek, amelynek központi témája az idő, az idő és az idő. A zenész könyvbe foglalta tanácsait Lét vagy élet? címmel.

Az idő, amiből ha céltalanul töltjük, tengernyi van, de szűkmarkúan mérik, ha annyi a teendőnk, hogy ki se látszunk belőle. Solymos Tónival viszont olyan gyorsan szállt el, hogy semmi kétség, hasznosan telt el… Közben kirajzolódott előttem egy komoly művész és üzletember portréja. Azt is megtudtam tőle, mi vitte rá az írásra?

– Az idő előre haladtával – túl a hatvanon –, azért sokmindenre rájön az ember. Például arra, hogy jól használtuk-e ki a szabadidőnket? A lehetőségeinket, a tehetségünket? Tudom, nem én vagyok az egyetlen, ki sajnálja a haszontalanul eltelt időt, talán a legnagyobb vagyonunkat az egészség után. Egy jó időbeosztással tartalmasabb, teljesebb, boldogabb életet élhetünk!  Az életet nem a leélt naptári évek számával kell mérni, hanem a leélt évek minőségével. Jó példa erre a rövid életű Ady és Mozart, akik tartalmasabban éltek, mint sok millió jóval idősebb társuk.

– Ön mennyire él tartalmas életet?

– Mindig izgága ember voltam, nem szerettem sokat egy helyben ülni. Már gyerekként sportoltam, zenéltem, amit azóta se hagytam abba. A focin és a jéghokin kívül harminc évesen kezdtem komolyan teniszezni, negyven évesen vadászni, síelni, ötven évesen motorozni és hatvan éves elmúltam, amikor a golfozás ejtett rabul. Most ez a legújabb nagy szerelem, mindent ver. Új mozdulatok, új kikapcsolódás, új társaság, új sikerélmény, amely nagyon feldobja az embert. Ezenkívül sokat olvasok, zenét hallgatok, írok. s mind emellett még mindig aktívan dolgozom üzletfejlesztő menedzserként az ország legnagyobb elektronikai hulladék visszagyűjtést, újra hasznosítást végző cégénél.

– Akkor programról programra rohangál?

– Szó sincs róla! Nem szakítom szét magam azért, hogy mindenáron „hasznossá” tegyem  minden percemet. Csak lazán, a kedvemre. Könyvemben sem a „globális” időbeosztásról van szó, hanem a szabadidő célszerű, praktikus kitöltéséről, mert azt tapasztalom a magyarok igen jók a semmittevésben, főleg a középkorú vagy a nyugdíjas férfiak. Tévézés, kocsmázás… Bocsánatot kell kérnem a hölgyektől, mert ez egy férficentrikus könyv, bár akarva-akaratlanul nekik is írok. Bíztatnám őket, tegyenek valamit a férjük felrázása érdekében. Ne nézzék tétlenül a lassú eltunyulás, leépülés folyamatát, mert az az ő életüket is megkeserítheti. Tőlünk nyugatabbra a nyugdíjasok még nyolcvan évesen is minőségi életet élnek, ez legyen a példa előttük. Ez ugyanis nem csak pénz kérdése…

–  Milyen tervei vannak még?

–  A férfiakkal való törődést tovább folytatom, hiszen van témám még bőven. Az életmód váltási praktikákat egy tanácsadói, tréning iskolában „tanítanánk”. Közben írom a majd fél évszázados Expressz zenekar történetét természetesen önéletrajzi elemekkel tele tűzdelve. Örömmel jelentem, az Expressz fut tovább, évente hatvan-hetven koncertet adunk. S persze a családot se hagyjuk ki, mert az mindennél fontosabb!

Solymos Tóni nem iszik, nem dohányzik, egészséges életet él. Az orvosságot a sportban látta meg.

– Szüleim korán haltak meg, ezért is határoztam el, nekünk, a mi generációnknak másként kell élnie. Mindent meg is teszek érte!” – hangsúlyozta végezetül, majd rohant tovább, hogy ki ne fusson az idejéből…

Temesi László

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek