2024. 07. 13. szombat

Jenő
1 EUR 392 HUF
1 GBP 466 HUF
  • Főoldal
  • »
  • Gazdaság
  • »
  • Válság és kilábalás – 47. Közgazdász-vándorgyűlés Zalakaroson

Válság és kilábalás – 47. Közgazdász-vándorgyűlés Zalakaroson

A válság és kezelése a világban és Magyarországon – ezzel a címmel rendezi meg a 47. Közgazdász-vándorgyűlést 2009. szeptember 24. és 26. között Zalakaroson a Magyar Közgazdasági Társaság. A 115 éves civil szervezet legnagyobb rendez­vé­nyén a miniszterelnök és a kormány két tag­ja mellett kilenc volt miniszter is elő­adást tart majd.

Nem a pénzügyi-gazdasági válság okait kell keresni most már – azok meglehetősen nyil­vánvalóak –, hanem le kell vonni a tanulságokat, és sorra kell venni a tennivalókat. Most dől el ugyanis, hogy a válságot követő kibontakozásban, majd fellendülésben vajon csak statisztaként vagy régiós főszereplőként vehet-e részt a magyar gazdaság. Nagyon gyorsan válaszokat kell találni arra, hogy miként alkalmazkodhat az ország, a gazdaság- és fejlesz­téspolitika, a pénzügyi és a reálszféra a most kialakuló, új gazdasági világrend igényeihez. Erre tesz kísérletet a 47. Közgazdász-vándorgyűlés 2009 őszén Zalakaroson.

 

Az idei vándorgyűlés nyitónapja a közgazdaságtudományé lesz, a péntek délelőtti plenáris ülésen pedig a reálgazdaság és a politika képviselői szerepelnek majd. A szombati záró plenáris ülésen – szokás szerint – a monetáris és a fiskális politika irányítói tartják meg előadásaikat. Izgalmasnak ígérkeznek a szekcióülések is, melyek fő témái a következők: államháztartás, ellenőrzés, fejlesztéspolitika, foglalkoztatás, gazdaságpolitika, informatika, közlekedés, nemzetközi gazdaság, pénzügy, üzleti szféra.

 

Neves előadókból idén sem lesz hiány a Közgazdász-vándorgyűlésen. A kormány tagjai közül visszaigazolta részvételét Bajnai Gordon, Herczog László és Oszkó Péter, továbbá jelen lesz Simor András jegybankelnök is, de előadást tart a vándorgyűlés plenáris ülésén Pálinkás József, az MTA elnöke, Erdős Tibor és Kádár Béla akadémikusok, Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke, valamint Matolcsy György volt gazdasági és Varga Mihály volt pénzügyminiszter is. Jeles előadók osztják meg gondolataikat az érdeklődőkkel a szekciók ülésein is: többek között Chikán Attila és Csillag István volt gazdasági minisz­terek, László Csaba volt pénzügyminiszter, Futó Péter, az MGYOSZ elnöke, vagy éppen Hankiss Elemér egyetemi tanár, a szekcióelnökök között pedig ott lesz Szikora János APEH-elnök és Baráth Etele, az európai ügyekért felelős korábbi miniszter is.

 

A 47. Közgazdász-vándorgyűlésre 2009. augusztus 31-ig lehet jelentkezni. A ren­dezvény részletes programja és a jelentkezési lapok letölthetők a Magyar Közgaz­dasági Társaság honlapján, a www.mkt.hu internetes címen.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek

...címmel Kiss Gabriella népi iparművésznek nyílik kiállítása 2024. július 15-én, hétfőn 16 órától a József Attila Könyvtárban (Miskolc, Szentpéteri k…
Anziksz Finnországból
Most, hogy itt ülök 36 C fokban, az elsötétített szobában, még nagyobb örömmel, s kissé visszavágyakozva gondolok arra a két hétre, amit Finnországban…