2024. 07. 19. péntek

Emília
1 EUR 390 HUF
1 GBP 463 HUF

„Kérek egy pohár vizet” – mondta a rabló

A klasszikus mondás szerint az elkövető visszatér a bűntett helyszínére, ez persze nem mindig igaz, de tegnap hajnalban Miskolcon beigazolódott a teória.

 

 

 /Illusztráció/

 

A Miskolci Rendőrkapitányság ügyeletére július 22-én hajnali három órakor érkezett bejelentés szerint a lakásában fegyverrel kiraboltak egy miskolci nőt a Stadion utcában. A sértett elmondta, hogy a szobájában aludt, amikor zajt hallott, illetve a kutyája is ugatni kezdett. Felkelt, majd átment a szemközti szobába, ahol a meleg miatt nyitva volt az ablak, amit ekkor bezárt. Amikor visszaért a hálószobába egy vadidegen férfivel találta szemben magát. Ijedtében kiabálni kezdett, a hívatlan vendég pedig csitítgatni próbálta és kért egy pohár vizet. A kérésnek már csak azért sem állt ellen, mert a férfi kezében fegyver volt.

A konyhában lévő szekrényen több ékszer volt egy edényben, amelyeket a fegyveres támadó magához vett. A sértett ekkor a bejárati ajtó felé indult, az elkövető pedig kinyitotta a néhány perccel korábban bezárt ablakot és kiugrott az első emeletről.

A Miskolci Rendőrkapitányság nyomozói a helyszínen végzett információ és adatgyűjtés során felfigyeltek egy fiatalemberre, akire ráillett a sértett által adott személyleírás. A 16 éves elkövető nem sokáig tagadott, s többek között elmondta, azért tért vissza a helyszínre, mert menekülés közben elhagytak néhány ékszert és azokat kereste, arra azonban nem gondolt, hogy a rendőrök is őt. A szintén 16 éves fiatalkorú társát is elfogták a rendőrök.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság fegyveresen elkövetett rablás miatt őrizetbe vételük elrendelése mellett indított eljárást a két 16 éves fiatalkorú elkövetővel szemben, egyben előterjesztést tett előzetes letartóztatásuk elrendelésére.

Információs háttér:
Emlékeztetőül néhány eset az egyik fiatalkorú által korábban elkövetett bűncselekményekből:

2006.december 12.
Megrögzött, sokszorosan visszaeső bűnözőket megszégyenítő elvetemültséggel próbált kirabolni egy kisboltot hétfőn délelőtt két gyermekkorú a megyeszékhely diósgyőri városrészében. A két fiút a miskolci nyomozók néhány órán belül elfogták. A két bűnözőpalánta elfogása után kiderült, hogy a 13 éves „rangidős” fiú volt a rablás értelmi szerzője, illetve tényleges kivitelezője, míg egy évvel fiatalabb társára a figyelő szerepét osztotta. A főkolompos az üzletbe belépve az egyedül dolgozó asszonytól pénzt követelt. Miután a nő kellő határozottsággal mondott nemet, az elkövető és a sértett között dulakodás alakult ki. Az ábrázatát sísapka alá rejtő támadó egy késsel még az alkalmazott arcába is belevágott, csak még ádázabb védekezésre sarkalta az asszonyt, ami végül meghátrálásra késztette a rablót, aki kénytelen volt zsákmány nélkül kereket oldani. Ráadásul menekülés közben az egyik cipőjét is elvesztette. A bűncselekmény bejelentését követően perceken belül egyenruhások és civil ruhás nyomozók lepték el a környéket. A hesszelőnek sikerült időlegesen elillannia, ám a tapasztaltabb társa  egy közeli, sűrű bozótosban húzta meg magát, mígnem megunva azt előmerészkedett rejtekéből. Az életvédelmi alosztály három nyomozója kiszúrta a fiút, és mi több csak az egyik lábán volt cipő – a detektívek azonnal cselekedtek. A „vezér” elfogása után pityergett egy kicsit, ám mire a rendőrségre értek már nyomdafestéket nem tűrő káromkodásokkal és  saját maga dicséretével árasztotta el a rendőröket.

2007. január – Újra rabolt a gyermekkorú
Két súlyos bűncselekményt is elkövetett néhány héten belül az a 13 éves fiú, aki még 2006. decemberében próbált késsel kirabolni Diósgyőrben egy boltot, majd a napokban idős asszony kezéből tépte ki a táskáját. Noha az első rablási kísérletnél a boltos nő arcába is belevágott pengéjével, bravúrosan gyors elfogását követően semmi komolyabb visszatartó erőt képviselő retorzióval nem élhettek a hatóságok. Tudniillik a 14. életévét be nem töltött személy büntetőjogilag nem vonható felelősségre. A Miskolci Rendőrkapitányság illetékesei kihallgatása után a törvény adta lehetőségek legszigorúbbikát alkalmazták – ideiglenesen a területi gyermekvédelmi intézményben helyezték el. Ez
persze csöppet sem tartotta, nem tarthatta vissza a fiút attól, hogy ha éppen arra szottyan kedve, ne kövessen el újabb bűncselekményt. Ez megtörtént 2007. január 5-én is. Ekkor az erőszakos tinédzser egy társával a hivatalos kimenő előtt az intézetből meglépve újabb bűncselekményt követett el. Egy idős nőt támadtak meg az utcán, mögé ólálkodtak, majd váratlanul kitépték kezéből a táskát – benne lévő hallókészülékével, szemüvegével, néhány ezer forintnyi készpénzével, valamint irataival együtt  majd elszaladtak. A Miskolci Rendőrkapitányság nyomozói rövid úton elfogták ugyan  a két gyermekkorú elkövetőt, és a hatályos törvények alapján visszautalták őket a gyermekvédelmi szakszolgálathoz.

 

B-A-Z. MRFK: Kommunikációs Iroda

 

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

Kockázatos kereskedés
Az építőjáték-készletek iránti kereslet miatt jelentős e termékek internetes csatornákon szerveződő kereskedelme is. Fontos, hogy ha valaki nem megunt…

További cikkek

Fejtörő az öt karika jegyében
A korábbi nyári olimpiákhoz hasonlóan idén immár harmadszor invitálja olimpiai játékra a sportkedvelőket a II. Rákóczi Ferenc Könyvtár. A kérdések a p…