2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Száz hektárnál nagyobb terület égett le kedden

Kedden sem pihentek a miskolci tűzoltók. A melegedő, napos időjárás – mint ahogy azt már előzetesen lehetett tudni – ismét szabadtéri tüzek sokaságát okozta működési területünkön. Hiába minden felhívás, hiába tiltja a száraz növényzet égetését jogszabály, az elmúlt napok délutáni, esti óráiban szinte folyamatosan ilyen jellegű tüzek felszámolását végzik kollégáink.
Csak tegnap 11 esetben kellett „kár nélküli” száraz fű tüzek miatt kivonulni. Szikszó, és Emőd külterületén is közel 50-50 hektáron, több órán keresztül dolgoztak a kollégák, de a megyeszékhely külterületei is sok gondot okoztak. Volt olyan helyszín, melyet fél órás gyaloglással lehetett csak megközelíteni, ami azért probléma, mert így hosszú időre lényegesen kisebb védelmi szintet lehet biztosítani a települések (épületek) védelmére.

Tartsuk száraz gaztól mentesen, de ne égetéssel tisztítsuk meg a száraz növényzettől ingatlanjainkat. A  levegő tisztasága érdekében, a 306/2010.(XII.23.) Kormány rendelet többek között az alábbiakat határozza meg:

„Hulladék nyílt téri, vagy a hulladékok égetésének feltételeit rögzítő jogszabályban foglaltaknak nem megfelelő berendezésben történő égetése, a háztartásban keletkező papírhulladék és veszélyesnek nem minősülő, kezeletlen fahulladék háztartási berendezésben történő égetése kivételével tilos. Nyílt téri hulladékégetésnek minősül, ha a hulladék – az elemi kár kivételével – bármilyen okból kigyullad.

Lábon álló növényzet, tarló és növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladék nyílt téri égetése tilos.”

Amennyiben  az ingatlan .. „tulajdonosa, kezelője, illetőleg használója ….nem teljesíti rendszeres karbantartási és tisztítási kötelezettségét” 100.000 Ft-ig terjedő, míg az aki növényzetet, tarlót, vagy a növénytermesztéssel összefüggésben keletkezett hulladékot nyílt téren égett, 500.000 Ft-ig terjedő bírsággal sújtható.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek