2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

Válasz a PSZ, a PDSZ és a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének!

Kriza Ákos polgármester közleménye:

Szó sincs arról, hogy az önkormányzati intézményekben dolgozók bérét csökkenti akarja Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzata. A költségvetés tervezetről március 10-én dönt a közgyűlés. A 2011 évi költségvetés összeállításánál a fő szempont a város működőképességének megtartása és az eladósodási folyamat megállítása volt és az, hogy ne kelljen dolgozókat elbocsátani. Arra törekedtünk, és törekszünk, hogy a bevételek fedezetet nyújtsanak a kiadásra. Ezt a törekvést a 2011.-es költségvetés tervezetben elértük. De hangsúlyozom: az oktatásra szánt költségvetési keret csökkenése miatt a dolgozók bére nem csökken.
A tegnapi nap folyamán levelet juttattam el az oktatási és önkormányzati intézmények vezetőihez, amiben a következőket írtam: Miskolc Megyei Jogú Város Önkormányzat 2011. évi költségvetésének egyeztetése során megfogalmazott javaslatokat mérlegelve, és átérezve az önkormányzati intézményekben dolgozók anyagi helyzetét az alábbi döntést hoztam:
    Elrendelem a munkáltatói döntésen alapuló illetmények és a cafetéria juttatások kifizetését 2011. április 1-jétől, az azt megelőző időszakkal megegyező feltételekkel.

    Az illetménykiegészítés és cafetéria juttatások fedezetét az intézményeknek a
2011. évre megállapított költségvetésük terhére kell kifizetniük.

    A következő gazdasági évre egységes elveken alapuló illetményrendszernek kell működnie az intézményekben, amelynek kidolgozásáról és fenntartói egyeztetéséről intézkedem.

    Az intézményrendszer racionalizálása során meg kell teremteni a feltételeit annak, hogy ez a következő időszakra ne jelentsen többletterhet az intézmények költségvetésére. Ebben várom az intézményvezetők aktív részvételét.

Vagyis: az  illetménykiegészítés és cafetéria juttatások fedezetét az intézményeknek költségvetésük terhére kell kifizetniük, ami egész éves költségvetésük 1 százalékát sem éri el.
A mostani körlevél annyiban változott az előzőhöz képest, hogy az intézményvezetőknek kötelezően kell kigazdálkodniuk ezt a keresetkiegészítést, és nem az intézményvezetők döntésére bíztam, hogy megteszik vagy sem. Azt is elmondtuk már, hogy az úgynevezett munkáltatói döntésen alapuló bérelem kifizetését 1992 óta alkalmazza az önkormányzat és már 1998-ban is felmerült az akkori városvezetés részéről, hogy ezt a munkáltatói döntésen alapuló keresetkiegészítést megszünteti, mert már akkor sem volt rá fedezet, de végül nem nyúltak hozzá. Ez a keresetkiegészítés nem egy kötelező kifizetés, csupán adható. De mivel tudjuk, hogy a dolgozók számára komoly terhet jelentene a cafetéria és a munkáltatói döntésem alapuló  bérelem megvonása, ezért döntöttem úgy, hogy az intézmények kötelezően gazdálkodják ki.
Tehát egyetlen önkormányzati intézménynél dolgozó sem kap kevesebbet áprilistól, mint eddig.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek