2024. 07. 27. szombat

Olga, Liliána
1 EUR 391 HUF
1 GBP 463 HUF

DAM: Elkerülhetetlen a felosztás

Ez az a telep, ami hosszú időn keresztül otthont adott a kohászatnak, s Miskolcnak és Diósgyőrnek a szíve-lelke volt. Az elmúlt húsz évben azonban nem tudta betölteni ezt a szerepet. Mi azt szeretnénk, ha ez ismét így lenne, azért is találkoztunk az itt működő és jól prosperáló cégek vezetőivel, hogy megismerjük a véleményüket, javaslataikat – mondta dr. Kriza Ákos, Miskolc polgármestere a találkozót követően.
A cél, feléleszteni a DAM területét

Mint mondta, a 78 tulajdonos közül a legnagyobb cégek képviselőivel találkoztak, akik összesen mintegy 700 főt foglalkoztatnak. Természetesen nem volt jelen a DAM vagyonát a legutóbbi felszámolás során megvásárolt tulajdonos.

– A legnagyobb probléma az osztatlan közös tulajdon, ez a gátja a fejlesztésnek és a fejlődésnek. Kérdés az is, hogy melyek azok az utak, amelyek közútként kellene, hogy működjenek a jövőben. Ezt kell elsőként meghatározni, valamint azt, hogyan lehet feléleszteni a területet, és hogyan lehet javítani az infrastruktúrát – hangsúlyozta.
Közös érdek

Rostás László, Miskolc város főépítésze szerint elkerülhetetlen a felosztás. Mint mondta, ha sikerül kijelölni a tulajdonhányad szerinti területeket, akkor elindulhat a fejlődés.

– Az épületek irgalmatlan pusztuláson mentek keresztül az elmúlt években, nagyon sok az elhanyagolt terület, aminek nincs tulajdonosa, kezelője. Sok a veszélyes hulladék, amit el kell távolítani és ártalmatlanítani kell. Mindez nagyon sok pénzt és energiát fog felemészteni. Ehhez azonban elsőként be kell jelölni azokat a területeket, amelyekbe élet lehelhető, s meg kell határozni, amelyek felszámolandók – magyarázta a főépítész.

Arra az újságírói kérdésre, hogy mennyibe kerül mindez és ki fizetné, azt mondta: egyelőre megbecsülni sem tudja a költségeket, de a probléma felszámolása közös érdek, mind a városnak, mind a tulajdonosoknak részt kell venniük benne.
DAM: Öt tulajdonos – öt felszámolás

– Az elmúlt 20 év 5 tulajdonost és ezzel együtt 5 felszámolást hozott a DAM-nál. Az ezzel bekövetkezett vagyonvesztés után eljutottunk végre oda, hogy a városvezetés koncepciója találkozzon az itt működő vállalkozások érdekével – összegezte Brindza Ottó, aki a tulajdonosok képviselőjeként vett részt a tájékoztatón. Hangsúlyozta: a koncepció kidolgozásakor meg kell találni az egyensúlyt, hiszen a költségeket is meg kell osztani. Hozzátette: ők 78 tőkeerős, a nyugati piacon elismert és sikeres cég további működéséért tudnak a továbbiakban is felelősséget vállalni.

– Mint a DAM-on kívüli legnagyobb cég vezetője többször kaptam már felhatalmazást arra, hogy megkeressem a városvezetést, s egyeztettem is az előző négy polgármesterrel, de eddig egyik sem volt partner. Pedig a kohászat nem katalizátora, hanem hátráltatója volt a fejlődésnek. Ha végre elindulna itt valami, akkor az is elképzelhető, hogy a jelenleg használaton kívüli területekre új vállalkozások költözhetnének be, akik a foglalkoztatásért cserébe ingyen kapnák meg a területet.
Forrás:boon.hu

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek