2024. 07. 18. csütörtök

Frigyes
1 EUR 391 HUF
1 GBP 466 HUF

2011-es TB-változások átlátható módon

A társadalombiztosítás idei változásairól készült összefoglaló többek közt olyan egyszerűnek tűnő, de többféle rendelettel szabályozott kérdésekre ad választ, mint hogy mikortól lesz egy munkavállaló biztosított.

A társadalombiztosítással kapcsolatos ügyintézésnél gyakran nem csak egy szabályt kell figyelembe venni. Ez még az olyan alapvető kérdésekre is igaz, mint hogy mikortól számít biztosítottnak egy új alkalmazott. Az alapelv szerint a tényleges munkába állástól, hiszen ha a munkavégzés meghiúsul, a biztosítási jogviszony sem jön létre. Viszont a Munka törvénykönyve szerint ha a munkába lépés napját nem rögzítik a szerződésben, akkor a szerződéskötés másnapján kell az alkalmazottat munkába állítani, így a biztosítási jogviszonyt is innen számolják.

Hasonlóan összetett feladat az olyan munkavállalók járulékainak megállapítása, akik több uniós tagállamban végeznek munkát. Elsősorban a munkavállaló lakhelye szerinti tagállam szabályai szerint kell fizetni a járulékokat, de nem minden esetben ez a helyes eljárás. Ha például egy soproni munkavállaló osztrák munkáltatója számára Ausztriában, Magyarországon, valamint Szlovákiában is végez munkát, és a Magyarországon végzett tevékenysége nem jelentős, akkor a munkáltató székhelye szerinti államban, – a példa szerinti esetben – Ausztriában lesz biztosított.

A fenti két eset jól illusztrálja, hogy miért okoz gyakran még a társadalombiztosításban jártas szakértőknek is fejtörést egy-egy kevésbé szokványos munkaviszony ügyeinek intézése. A NEXON ezért egy ingyenesen elérhető szakcikkben foglaltatta össze a biztosítási jogviszonnyal és a járulékfizetéssel kapcsolatos megváltozott szabályokat, illetve az uniós jogszabályokkal összhangban hozott új rendelkezéseket. Az elsősorban cégvezetők, TB-ügyintézők számára hasznos szakcikket ingyenesen megkapják mindazok, akik feliratkoznak a NEXON hírlevelére az alábbi linken: http://www.nexon.hu/hirek.

Érdekesnek találtad? Oszd meg a Facebookon!

Facebook

Kapcsolódó cikkek

További cikkek